A+ A A-

Obraćanje reisu-l-uleme na obilježavanja Dana Udruženja ilmijje

28 09 2021 01 dan ilmijje reis obracanje

Poštovani članovi Udruženja ilmijje,

poštovani predsjedniče, članovi Skupštine, es-selamu alejkum.

Udruženje ilmijje, s tradicijom postojanja od jednog stoljeća, jedno je od najstarijih staleških udruženja u našoj zemlji. Ono je bilo i ostalo važna karika u strukturi Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. U svom plodnom radu i djelovanju, ono se pokazalo kao začetnik novih ideja i kreacija. Udruženje ilmije je bilo i ostalo adresa na koju će se imami obraćati i u teškim i u sretnim životnim situacijama i izazovima.

Imami su, kao nasljednici Božijih poslanika, tokom historije časno nosili svoje breme i nastojali da ispune misiju prenošenja znanja i podučavanja islamu.

S ponosom mogu istaći da su imami, uprkos brojnim poteškoćama s kojima su se suočavali, zadržali čast i dostojanstvo svog poziva, bili predvodnici u svojim džematima u teškim i izazovnim vremenima tokom historije, a tako je i danas. Sjetimo se imama i muftije Mehmed-ef. Šemsekadića i šejha Muhammed-ef. Hadžijamakovića, koji su bili vođe otpora okupaciji Bosne i Hercegovine od strane Austro-Ugarske monarhije. Oni su bili imami i naša ulema. Sjetimo se i brojnih drugih imama i predvodnika našeg naroda, koji su dostojanstveno i s ponosom nosili ahmediju i bili uvažavani i cijenjeni među našim muslimanima, ali i u svijetu.

Posebno želim istaći svijetlu ulogu imama u vrijeme posljednje Agresije na Bosnu i Hercegovinu. Brojni su primjeri njihove hrabrosti i odvažnosti u najtežim trenucima koje smo preživjeli. Oni su bili predvodnici i u borbi za opstanak i u borbi za povratak i dostojanstveno življenje na ovim našim lijepim prostorima. I danas borba traje nesmanjenim intenzitetom za miran i siguran život naših muslimana.

Za sve kušnje koje je prolazio naš narod, tokom burnih vremena, skoro jedini oslonac i razumijevanje nalazio je u imamima, koji su ga bodrili da stoički podnese svoju sudbinu i da preživi.

Trudom i nesebičnim zalaganjem naših imama, mnoga društvena pitanja se rješavaju, od odgoja i obrazovanja, do kulturnog prosvjećivanja i socijalnog zbrinjavanja. Imami su uključeni u mnoge pozitivne društvene procese.

Svako vrijeme ima izazove, pa i ovo današnje je takvo. Pored ideologija naglašenog  individualizma, relativizma, populizma i nacionalizma, podjele koje se forsiraju u našem narodu su najgora bolest koja mu može zaprijetiti u vrijeme teških kriza, kao što je ova današnja.

Moramo biti oprezni, hrabri i odvažni. Naša je obaveza ukazati na važnost jedinstva bosanskohercegovačkih muslimana. Kao ulema moramo biti uz narod, biti njegov glas razuma koji poziva na jedinstvo, i ukazivati na dušmanske spletke i igre oko našeg naroda i domovine.

Mržnja prema muslimanima koja dolazi iz mnogih političkih krugova zabrinjava nas. Poziv na namaz s naših minareta naziva se „arlaukanjem“, a muslimani su često izloženi raznim vrstama pritisaka, maltretiranja i provokacija. Muslimanskoj djeci se osporavaju temeljna ljudska prava na jezik i nacionalni identitet. Svakim danom upućuju nam se prijetnje kojima se poziva na podjelu zemlje.

Uprkos tome, kao Zajednica, mi ćemo ustrajavati u našoj misiji dobra, mira i promocije bosanskog komšiluka među ljudima. Ne smijemo se pokolebati na putu odbrane naših prava da budemo to što jesmo i zajedničke nam domovine Bosne i Hercegovine.

Na našem ulemanskom putu ima svakovrsnih problema. Mi smo svjesni većine njih, pogotovo vezanih za status imama, kao i status penzionisanih imama. Ne zatvaramo oči i ne okrećemo glavu od ovih problema, nego u skladu sa našim napretkom pokrećemo određene aktivnosti na poboljšanju statusa imama, a pogotovo penzionisanih imama i imama u povratničkim džematima. Tragamo za trajnim rješenjem u kapacitetima koje Zajednica ima.

Drago mi je što Udruženje ilmijje sa predsjednikom Nesib efendijom na čelu, svojim različitim projektima pomaže imama u izazovima koji su pred njima. Isto tako Udruženje ilmijje svojim projektima doprinosi kulturnom uzdizanju imama te poklanja dužnu pažnju i imamima u najudaljenijim džematima u Bosni i Hercegovini. Kao Reisu-l-ulema nastavit ću davati podršku vašem prosvjetiteljskom radu, jer je on okosnica rada naše Islamske zajednice.

Gospodine Predsjedniče, još jednom želim vam čestitati 109. godišnjicu Udruženja ilmijje uz najljepše želje svim članovima Udruženja ilmijje i njihovim porodicama.

Hvala vam!