A+ A A-

Obraćanje reisu-l-uleme na Svečanoj akademiji povodom obilježavanja 500. godišnjice imenovanja Gazi Husrev-bega za namjesnika Bosne

15 09 2021 01 ghb vakufi otvorenje

- Danas je 500 godina od kako je Gazi Husrev-beg imenovan za namjesnika naše domovine Bosne, iz koje je i sam potekao. Danas oživljavamo uspomenu na ovaj veliki događaj, čiji se efekat snažno osjeća i pola milenija poslije, riječ su kojima je reisu-l-ulema Husein ef Kavazović počeo svoje obraćanje na današnjem otvorenju Svečane akademije povodom obilježavanja 500. godišnjice imenovanja Gazi Husrev-bega za namjesnika Bosne.

U njegovom obraćanju se dalje kaže:

- Na ovoj manifestaciji podsjetit ćemo se i upoznati s mnogim hajratima koje je on iza sebe ostavio, kao i s onima koji su, usljed historijskih nedaća i mijena, ostali zaboravljeni ili otuđeni. A spisak je odista veliki.

I danas od tih hajrata živi mnogo ljudi, što onih koji rade u njegovom vakufu, što onih koji putem zakupa ubiru svoju nafaku i svoju opskrbu. Tako to traje već pet stotina godina, iz dana u dan, iz godine u godinu. Korist koju je Gazi Husrev-beg pridonio Bosni je, doista, ogromna.

Možda je važno da danas istaknemo da Gazi Husrev-beg nije bio samo historijska ličnost; on je i simbol koji u sebi sažima mnoga značenja. Takav karakter i takva privrženost dobru i činjenju dobra iznjedreni su iz porodičnog i civilizacijskog okruženja u kojem su ti ideali dominirali. Odgajan je i obrazovan u duhu i na načelima islama. Iz njegova života i njegovih djela jasno se mogu raspoznati načela koja su promovirana u kur'anskim ajetima i Poslanikovim, a.s., hadisima.

Gazi Husrev-beg je primjer vladara svjesnog svoje odgovornosti pred Allahom, koji je gradio, a ne rušio; koji je činio dobro običnim ljudima, a ne iskorištavao svoju snagu u odnosu na njihovu slabost. Također, on je primjer imućna čovjeka, svjesnog da je i bogatstvo iskušenje. On ga nije bespotrebno gomilao i uvećavao, nego, ponukan hadisom Allahova Poslanika, a.s., da je čovjekovo samo ono što udijeli drugima i čime načini dobro sebi i drugima, dijelio i njime gradio. A trošio ga je u obrazovanje, odgoj, humanitarne potrebe, civilizacijske svrhe i za javno dobro i opću dobrobit svoje zemlje.

Veliko djelo velikog Gazi Husrev-bega je inspiracija nama današnjima, kako onima koji su u stanju slijediti ga u graditeljskom dobru i svojim dunjalučkim blagodatima graditi ahiretsku kuću, tako i onima koji se nadahnjuju njegovom privrženošću načelima naše uzvišene vjere.

Neka Allah našeg velikog Gazi Husrev-bega obaspe Svojom milošću i učini ga našim uzorom kojim ćemo se nadahnjivati, kazao je reisu-l-ulema Kavazović proglasivši potom akademiju svečano otvorenom.