Logo

Reisu-l-ulema posjetio mektebe Misoča i Vogošća

  • Published in
  • Kategorija: Reisu-l-ulema
  • Štampa
  • 0101

Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u BiH, Husein-ef. Kavazović jučer je posjetio džemate Misoča i Vogošća, Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo, te prisustvovao časovima novoupisanih polaznika mektepske pouke.

Uz reisu-l-ulemu Kavazovića u posjeti su boravili direktor Uprave za vjerske poslove, Ismail-ef. Smajlović; šef Odjela za mekteb i mlade, Enes-ef Svraka;  rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva sarajevskog, Ahmed-ef. Purdić; te glavni imam MIZ Sarajevo, Abdulgafar-ef. Velić sa saradnicima. 

Reisu-l-ulema je učenicima čestitao početak nove školske i mektepske godine, te pohvalio pokazano znanje koje su stekli pohađajući mektepsku pouku prethodnih godina.

- Vi ste muslimani i muslimanke, treba da dobro učite u školi i mektebu.

Treba da se družite, pomažete, međusobno se bodrite, što će ako Bog da rezultirati time što ćete biti uspješni i dobri - poručio je reisu-l-ulema polaznicima mektepske pouke u ova dva mekteba.

Imam džemata Stari Ilijaš, Amel-ef. Muminović je ovom prilikom podsjetio prisutne na pohvale vrijednu biografiju efendije Hasanovića, kao i na njegov doprinos Zajednici prilikom obavljanja poslova na kojima je tokom svog radnog vijeka bio angažovan.

Domaćini ovoj posjeti bili su imam džemata Misoča, Dženan-ef. Mahmutović i imam džemata Vogošća, Muslija-ef. Čeliković koji su informisali prisutne o radu džemata i organizaciji mektepske pouke.

Tom prilikom je naglašeno kako razloge dobrog funkcioniranja džemata treba prepoznavati u međusobnoj saradnji imama i članova džematskog odbora.

Glavni imam MIZ Sarajevo, Abdulgafar-ef. Velić je ovu posjetu ocijenio kao izuzetno značajnu i motivirajuću za polaznike mektepske pouke, ali i za mualime.

- Posebna je čast što je vrhovni vjerski poglavar posjetio naše mektebe u općinama Vogošća i Ilijaš, a ovo je i prilika da pozovemo roditelje da svoju djecu upišu u mektebe na punktovima koji su im najbliži - poručio je glavni imam MIZ Sarajevo.

Reisu-l-ulema se u okviru ove posjete obratio i aktivistima Mreže mladih Muftijstva sarajevskog okupljene na sportskim susretima u džematu Misoča, te obišao mezar Avde-ef. Hasanovića u džematu Stari Ilijaš i mezarove porodice Hasib-ef. Ramića.

Prilikom rezimiranja dojmova ove posjete, reisu-l-ulema se u razgovoru za Media centar IZ u BiH osvrnuo na atmosferu u mektebima tokom održavanja nastave.

- Lijepo je vidjeti da je atmosfera u našim mektebima jako dobra. Imajući u vidu da nas je pandemija malo udaljila, mekteb je izvrsna prilika da se obnovi i ta socijalna struktura u našem narodu. 

Uslovi u mektebima su iz godine u godinu sve bolji, pa i naša djeca imaju priliku sticati znanje o islamu, našoj tradiciji i historiji na jedan poseban način - motivirajućim riječima je zaključio današnju posjetu.

(Preporod.info)

 

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.