A+ A A-

Reisu-l-ulema u posjeti Medžlisu Tomislavgrad / Duvno

  • 0000

Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović danas u pratnji delegacije Rijaseta Islamske zajednice boravi u posjeti Muftijstvu mostarskom.

Uz reisu-l-ulemu, u delegaciji su Ismail-ef. Smajlović, direktor Uprave za vjerske poslove, Mensur-ef. Pašalić, voditelj Odjela za džemat i imamet, te Bahrudin ef. Čolo, stručni saradnik u Upravi za vjerske poslove.

Ovom prilikom reisu-l-ulema je posjetio Medžlis IZ Tomislavgrad / Duvno, a predstavnici Muftijstva mostarskog i Medžlisa Tomislavgrad / Duvno reisu-l-ulemu i delegaciju dočekali su u džematu Dilaveri.

Upriličena je i posjeta Čaršijskoj, Džudža Džaferovoj džamiji u Tomislavgradu / Duvnu, za koju se procjenjuje da je izgrađena početkom 17.  stoljeća.

U sklopu posjete priređen je i odlazak na mezar prvog naibu-reisa u historiji Islamske zajednice Saliha Safveta Bašića, koji je, osim te funkcije, kasnije obavljao i funkciju vršioca dužnosti (v.d.) reisu-l-uleme. Na ahiret je preselio i ukopan je u Tomislavgradu / Duvnu 1948. godine.

U okviru današnje posjete delegacija predvođena reisu-l-ulemom održala je i sastanak sa predstavnicima Medžlisa Tomislavgrad / Duvno  i Muftijstva mostarskog, kojem su prisutsvovali glavni imam Medžlisa Amer ef. Jugo, predsjednik IO Medžlisa Ibrahim Kapetanović, predstavnik Muftijstva mostarskog, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva Ilham ef. Puce te pomoćnik načelnika općine Tomislavgrad Nedžad Nuhić.

Prijemu delegacije i posjeti prisustvovao je i driektor Karađoz-begove medrese u Mostaru hfz. Aid Tulek.

Razgovarano je o društvenoj i političkoj situaciji i stanju muslimana Bošnjaka u općini Tomislavgrad. Također, izražena je volja da se zajedničkim snagama unaprijedi religijski i društveni život u Tomislavgradu, te da se ojača veza sa brojnom dijasporom.

Razgovarano je i o drugim bliskim temama, te naglašena moguća rješenja pojedinih pitanja.

Posjetu Muftijstvu mostarskom reisu-l-ulema i drugi članovi delegacije nastavili su u MIZ Livno, gdje je proučena hafiska dova Mahir ef. Kevriću, glavnom imamu ovog medžlisa.

(Hasan Hasić/Preporod.info)