Promo banner

A+ A A-

Banjaluka: Uručena plaketa "Muftija Ibrahim-ef. Halilović"

10 11 2022 01 priznanj bl

Muftija banjalučki mr. Nusret-ef. Abdibegović danas je u prostorijama Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Banjaluka uručio plaketu "Muftija Ibrahim-ef. Halilović" za 2022. godinu Mirsadi Delnezirević.

Događaju su prisustvovali hfz. Muamer-ef. Okanović, glavni imam Medžlisa Banjaluka i mr. Admir-ef. Blitović, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva banjalučkog.

Mirsada Delnezirević rođena je 1962. godine u Banjaluci gdje završava osnovnu i srednju Ekonomsku školu.

Godine 1981. zapošljava se u tvornici alatnih mašina "Jelšingrad", gdje ostaje do 1992. godine. Naredne 1993. godine u ratnom vihoru napušta Banjaluku sa porodicom. Kao izbjeglice borave u Zagrebu, da bi već sljedeće godine u januaru otišli u Njemačku. Nakon pet godina vraća se Bosnu, u grad Visoko, gdje upisuje u osnovnu školu svoja dva sina.

U grad Banjaluku dolazi sa porodicom 2001. godine i počinje raditi u VIB-u, Fondu za povratnike, koji je osnovao rahmetli Dževdo Delić.

Iste godine formira u Banjaluci ogranak asocijacije "Fatma", te radi na organizovanju i aktivnostima povratnika na svim poljima u gradu na Vrbasu.

Godine 2003. zasniva radni odnos u Vladi entiteta RS, u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, gdje i danas radi.

Godine 2020. imenovana je za koordinatoricu Aktiva žena pri Medžlisu Banjaluka. Od momenta povratka u Banjaluku radi na organizovanju kulturnog i edukativnog rada sa povratnicima.

Navodimo neke od edukativnih i kulturnih sadržaja koje je organizovala sa svojim saradnicama u određenim prigodima, povodima za povratnike grada Banjaluke i šire:

1. Horove: "Hannan" - Večići, Kotor Varoš, "Bulbul" - Ljubija, Prijedor, "Kevser" - Ženska edukativna organizacija Sarajevo, "Kevser" - Omladinski hor Sarajevo, "Harmonija" - Sanski Most, "Dejn" - Vrbanja, Banjaluka, "Safikada" - Banja Luka, "Sejfullah" - Konjic,

2. KUD-ovi: "Gajret" - Sarajevo, "Grmeč" - Bosanska Krupa, "Maglaj" - Maglaj. "Gradačac" - Gradačac, "Osman Džafić" - Prijedor, "Visoko" -  Visoko, "Zenica" - Zenica,

3. Horovi medžlisa: "MIZ Sarajevo" - muški i ženski, "MIZ Gradiška" - ženski, "MIZ Bijeljina" - muško- ženski,

4. Kulturno-umjetnička društva: "Preporod", "Hadžići", "Zenica", "Gradačac", "Visoko", "Bijeljina ",

5. Ugošćavanje muftijstava: Muftijstvo mostarsko, dolazak muftije sa horom medrese, Muftijstvo goraždansko, dolazak muftije i hora imama muftijstva,

6. Organizirala manifestaciju "Vrelo duhovnosti na obalama Vrbasa",

7. Ugostila izvođače sevdalinki i ilahija: Šaban Burhan, Latif Moćević, Hasiba Agić, Dževad Pamuković, Hanka Paldum, Hazre i još amatera iz BiH,

8. Organizovala Međunarodnu konferenciju "Srcem do mira".

Navedene aktivnosti su provedene u saradnji sa Medžlisom Banjaluka i Muftijstvom banjalučkim, uz podršku struktura koje su brinule o povratnicima u periodu 2003-2019.

Mirsada Delnezirević se zahvalila na plaketi i tom prilikom je istakla da joj ovo priznanje puno znači i da je navedene aktivnosti provodila sa svojim Banjalučankama, saradnicama ne očekujući nikakvo priznanje.

- Priznanje Muftijstva banjalučkog me puno osnažilo, dalo snagu i obavezalo u mom budućem radu - kazala je Mirsada Delnezirević, ovogodišnja dobitnica plakete "Muftija Ibrahim-ef. Halilović".

Prethodnih godina plaketa je uručena Miši Vidoviću (2020. godine) i Mesudu Mulaomeroviću (2021. godine).

Tradicionalno godišnju plaketu "Muftija Ibrahim-ef Halilović" dodjeljuje Muftijstvo banjalučko i Savez Banjalučana u Švedskoj.