Logo

Čajniče: Počela obnova džamije u Bezujnu

  • Published in
  • Kategorija: Muftijstva
  • Štampa

28 10 2022 01 dzamija cajnice

U Bezujnu kod Čajniča, na prostoru Muftiluka goraždanskog, započela je obnova posljednje džamije koja je porušena u agresiji na našu državu, Bosnu i Hercegovinu.

U četvrtak, 27. oktobra 2022. godine, Muftija goraždanski sa saradnicima, glavni imam sa predstavnicima Medžlisa Islamske zajednice Čajniče i džematlije, ozvaničili su  početak obnove džamije u Bezujnu.

 Medžlis Islamske zajednice Čajniče je u proteklom periodu pokrenuo proceduru da se džamija u Bezujnu obnovi.

 Ovo je ujedno posljednja u nizu džamija na području Medžlisa Islamske zajednice Čajniče koja je u agresiji na našu domovinu porušena i još nije obnovljena. Medžlis je prošle godine organizirao akciju u kojoj su džematlije očistile i uredile kompletan džamijski harem i mezarje.

 Ova džamija smatra se jednom od starijih džamija na ovom području, ali  tačan datum gradnje nije poznat.

 Prema  podacima, džamija je prvobitno sagrađena od ćerpiča, a prvi put je rušena u II svjetskom ratu, 1941. godine i obnovljena je 1959./1960. godine. 

Bezujno je udaljeno od Čajniča 10 km i po izbijanju agresije na Bosnu i Hercegovinu svo Bošnjačko stanovništvo je protjerano. 1992. godine džamija je zapaljena i dijelom porušena.

Njene dimenzije (vanjske) su bile 9,30 m x 8,60 m sa munarom visine 8 metara. 

Dakle, to je bila manja seoska džamija, zidana od kamena sa manjom munarom. U džamijskom haremu ima nišana koji su stari i preko 300 godina, što svjedoči o starosti i same džamije i džemata, a svakako i bitnosti njene obnove.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.