Logo

Održana sjednica Savjeta za vjerska pitanja Muftijstva tuzlanskog

  • Published in
  • Kategorija: Muftijstva
  • Štampa

2022 06 15 1 scaled

Sjednica Savjeta za vjerska pitanja Muftijstva tuzlanskog održana je u srijedu, 15. juna 2022. godine. Sjednicom je predsjedavao muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović.

Tokom sjednice je analiziran izvještaj o ramazanskim aktivnostima u 2022. godini. Zaključeno je da su obavljene dobre pripreme i da je uložen veliki trud kako bi se realizirale brojne ramazanske i bajramske aktivnosti, te programi obilježavanja Dana šehida.

Na sjednici je razmatrana informacija o obilježavanju tridesete godišnjice stradanja Bošnjaka i obavljanju kolektivnih dženaza u Vlasenici, Bratuncu i Zvorniku. Posebna pažnja poklonjena je vjerskom dijelu obilježavanja 27. godišnjice Genocida nad muslimanima Bošnjacima Srebrenice i pripremama za obavljanje kolektivne dženaze u Potočarima.

Usvojena je informacija o realizaciji nastavnog plana i programa, te takmičenja u 2021/2022. mektepskoj i vjeronaučnoj godini.

Članovima Savjeta predstavljeni su rezultati o provedenoj evaluaciji mektepske pouke u medžlisima na području Muftiluka tuzlanskog u periodu 2015-2020. godine. Razgovarano je o planovima koji će doprinijeti unaprjeđenju mektepske pouke u narednom periodu.

Na sjednici je posebna pažnja usmjerena prema predškolskom odgoju na području cijelog Muftiluka tuzlanskog.

Razmatrana je i informacija o Kulturno-vjerskoj manifestaciji Dani Hasana Kaimije 2022 godine. Ova manifestacija ima posebnu vrijednost i značaj za muslimane Bošnjake Zvornika i cijelog Podrinja te je jedna od važnijih kulturno-vjerskih manifestacija u Bosni i Hercegovini.

Članovi Savjeta su upoznati s aktivnostima u vezi s upisom nove generacije učenika u Behram-begovu medresu.

Na sjednici je analiziran plan aktivnosti povodom kurban-bajrama. Na području Muftiluka tuzlanskog realiziraju se akcija Rijaseta IZ-e „Kurban 2022“ u povratničkim medžlisima i akcija „Kurban za Behram-begovu medresu“.

Savjet je razmatrao i druga pitanja iz domena svoga rada.

2022 06 15 2 1024x683

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.