A+ A A-

Dio programa manifestacije "Dani Husein-ef. Đoze": U Goraždu obilježen Dan mekteba 2022

  • 0101

Defileom polaznika od gradskog trga do Kajserije džamije, posjetom Spomen obilježju ubijenoj djeci Goražda, zajedničkim klanjanjem podne-namaza, te svečanošću povodom dodjele uvjerenja, svjedodžbi, diploma i priznanja danas je u Goraždu obilježen ''Dan mekteba 2022''.

Ova manifestacija, kojom je  svečano obilježen završetak mektebske 2021/22. godine, okupila je sedamsto devet polaznika mekteba sa područja Muftiluka goraždanskog.

U Kajseriji džamiji su poslije podne-namaza učeni kur'anski ajeti, tekbiri i salavati, ilahije i kaside, a svečanost je završena učenjem dove i podjelom uvjerenja i svjedodžbi onima koji su uspješno završili mektebsku godinu. Diplome o završenom pohađanju mekteba i priznanja ''Ponos mekteba'' diplomantima i istaknutim polaznicima uručio je muftija goraždanski Remzija-ef. Pitić. Predstavljeni su i takmičari koji su ove godine predstavljali Muftijstvo goraždansko na finalnom mektebskom takmičenju na nivou Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, te najuspješniji muallim.

U svom obraćanju muftija Remzija-ef. Pitić čestitao je polaznicima i polaznicama mekteba, posebno najuspješnijima, na trudu i radu u protekloj mektebskoj godini. O mektebu je govorio kao o najzahtjevnijem, ali najdražem i najljepšem zadatku kojeg Islamska zajednica ima. U njemu se, kako je rekao, uče osnovni pojmovi naše vjere, uči se učiti Kur'an i klanjati namaz, te lijepo se ponašati. Ono što se nauči u mektebu nije znanje koje se odlaže tamo negdje, već se cijeloga života nosi sa sobom i primjenjuje. Muallimima je rekao da budu sretni što su u prilici obavljati ovaj časan zadatak kojeg je, kao prvi muallim ovog ummeta, obavljao Muhammed, a.s. Roditeljima je čestitao što svoju djecu šalju u mekteb i što su im podrška. Rekao je da imamo privilegiju što živimo u društvu koje ima ovako organiziranu pouku i što je ona dostupna svima zainteresiranima.

''Dan mekteba 2022'' dio je programa osme po redu manifestacije ''Dani Husein-ef. Đoze''.