A+ A A-

Klanjana kolektivna dženaza ubijenim Zvorničanima

  • 0101

U Memorijalnom kompleksu i šehidskom mezarju Gornja Kalesija u srijedu, 1. juna 2022. godine, klanjana je kolektivna dženaza Vehidu Mandži (1967), Hadžiri Johić (1927) i Fati Ibrahimović (1926).

Dženaza-namaz je predvodio muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović. Muftija Fazlović je porodicama i svim prisutnim prenio riječi tazije reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazovića.

„Ovdje smo da zajedno s našim šehidima svjedočimo o istini. Šehidi su najviši svjedoci istine među ljudima. Posebno nam je važno da danas pobožnih srca i duša obavimo dženazu šehidima, rahmetlijama Fati, Hadžiri i Vehidu, koji su nakon dugih trideset godina dočekali zajednos s nama, njihovim najvoljenijim, čin dženaze i dostojanstva. Ovdje smo i zajedno s našom braćom i sestrama iz Zvornika i Podrinja koji su i u ovoj godini, kada se navršilo tri decenije od početka Agresije i velikih zločina, skoro svaki dan u aprilu, maju, i u mjesecu junu, obišli veliki broj mjesta Vlasenice, Bratunca, Zvornika sjećajuć se stradanja svojih najmilijih. Cijenimo njihovu strpljivost i istrajnost, moleći Allaha, dž.š., da takvi budu i naši potomci“, kazao je muftija Fazlović, te je istakao da se zlo ne zaboravlja.

„Možda neki misle da je to moguće. Neka im bude za nauk da ni Kabilovo zlo nije zaboravljeno a pripada prvoj generaciji ljudskog roda. Mi ćemo danas sa ovoga mjesta uputiti svoju dovu Onome Koji sve čuje i sve zna, Onome Koji liječi srca svojih robova od bola i tuge, Onome Koji je konačni Sudija svakom ljudskom biću. S ovoga mjesta se dova posebno prima. S ovoga mjesta se, trebalo bi da je tako, posebno prima i naš poziv prema onima koji su zlo počinili i prema onima u ime čije su zlo činili. Naš poziv je upućen i institucijama ove države, čuli smo to od naše sestre Enide Selimović iza čijih riječi svi mi ovdje stojimo kao jedan“, poručio je Muftija istakavši da u svakoj zemlji institucije imaju svoju dužnost i svoju obavezu.

„Oni koji su danas uputili poziv imaju najveće pravo na to. Onima kojima je poziv upućen, ako išta imaju u svom srcu i od svoje zdrave pameti, oni koji su zlo počinili pokajat će se i priznat će ga, bar toliko. Oni koji su dužni da rasvijetle hakove među ljudima to moraju učiniti. Allahu, dž.š., se obraćamo i molimo Ga da u ovoj zemlji bude mir jer mir je među ljudima najvažniji. Ali i pravda. Molimo Uzvišenog da u ovoj zemlji bude mnogo više pravde, da se ispravi ono što je nepravedno učinjeno. Naši šehidi su naša zemlja, oni su postali njezin sastavni dio. Zato nam je ova naša zemlja još draža i još važnija. Čuvat ćemo je odlučno zajedno sa svima koji je vole, ako Bog da“, poručio je muftija Fazlović.

Kolektivna dženaza u Memorijalnom centru u Gornjoj Kalesiji centralni je dio obilježavanja godišnjica zločina nad bošnjačkim stanovništvom Zvornika. U stravičnim zločinima počinjenim tokom 1992. godine, prema podacima udruženja, ubijena su 1.573 zvornička Bošnjaka. Još uvijek se traga za posmrtnim ostacima više od 400 žrtava.