A+ A A-

Deset godina Predškolske ustanove Evlad u Brčkom

Warning: No images in specified directory. Please check the directory!

Debug: specified directory - https://islamskazajednica.ba/glaerija/26-05-2022-01-godisnjica-brcko

Svečana akademija povodom deset godina rada Predškolske ustanove Evlad u Brčkom održana je u utorak, 24. maja 2022. godine. Program su pripremili i izveli mališani obdaništa zajedno sa svojim odgajateljicama.

Svečanosti su prisustvovali reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović, muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, gradonačelnik Distrikta Brčko Esed Kadrić, rukovodilac Ureda za društvenu brigu Rijaseta Ibrahim Malanović, glavni imam Mustafa-ef. Gobeljić, predsjednik MIZ Brčko, direktori ustanova, roditelji i prijatelji Evlada.

Reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović se prisjetio dana kada je pokrenuto ovo obdanište, najstarija predškolska ustanova Islamske zajednice.

“Sve počinje od malih koraka ali kada se na tom putu nađu odlučni ljudi, kao što ste bili vi koji ste dali povjerenje nama u Islamskoj zajednici i koji to povjerenje ustrajno dajete, mi smo sretni i zadovoljni što možemo biti na hizmetu našem narodu i Zajednici”, kazao je reisu-l-ulema Kavazović, te je istakao da je važno da očuvamo i zaštitimo našu porodicu, u porodičnom ambijentu odgajamo našu djecu i damo im dobro obrazovanje i odgoj. Ukazao je na važnost džemata ističući da je naša sigurnost u džematu, te da dobro uvezani možemo osnivati ustanove koje će brinuti o našem duhovnom biću. Naglasio je važnost brige o domovini, te da bez domovine, njene sigurnosti i opstojnosti mi nemamo mjesto na kojem možemo stati, na kojem možemo sačuvati porodicu i džemat, te mjesto na kojem možemo izgraditi naše institucije i razvijati naše duhovno i fizičko biće.

“Želimo mirnu domovinu, naprednu porodicu, čvrste i snažne džemate i dobar komšiluk. Naša najveća vrijednost, ono za što se zalažemo i kao Zajednica i kao narod, jeste mir i selamet u našoj domovini Bosni i Hercegovini. To nećemo ni za što dati. Gradit ćemo ponosno našu domovinu, kao što smo je uvijek ponosno gradili i branili”, poručio je reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović.

Muftija Fazlović je čestitao Predškolskoj ustanovi “Evlad” i Medžlisu IZ Brčko ovaj jubilej i uspješan rad istakavši da je briga o svojoj djeci naša prvorazredna briga.

“Posvjedočili smo koliko nam snage može uliti jedna dobra ustanova i šta ona može značiti našim porodicama. S ovom ustanovom ovdje u Brčkom, vi ste pokazali da ste se o svojoj djeci dostojno pobrinuli. Naša Bošnjačka tradicija u svom supstancijalitetu ima islamsku tradiciju. Muslimani su uvijek imali sklonost prema ustanovama. Pored prve džamije sagrađena je škola. Rano su nastale najbolje škole koje je do tada svijet susreo. Savremene institucije mogu biti najbolji zaokret i prekretnica u našem razvijanju i usponu”, poručio je muftija Fazlović.

Na kraju svečanog programa direktor obdaništa Enver Tursunović zahvalio se reisu-l-ulemi Husein-ef. Kavazoviću, muftiji tuzlanskom Vahid-ef. Fazloviću, glavnom imamu Mustafa-ef. Gobeljiću i gradonačelniku Esedu Kadriću na podršci ovoj ustanovi. Ovom prilikom predstavio je odgajateljice koje se brinu o 250 mališana u Predškolskoj ustanovi Evlad.