A+ A A-

Bratunac: Klanjana dženaza za četiri žrtve genocida nad Bošnjacima

  • 0101

Na musalli Šehidskog mezarja Veljaci u Bratuncu danas je klanjana dženaza za četiri novoidentifikovane žrtve genocida nad Bošnjacima. Ukopani su Salim Kadrić (1969), Salih Mehić (1964), Mehmed Imamović (1954), te Salmir Hodžić (1983), koji je u vrijeme smrti imao devet godina.

Dženaza-namaz žrtvama predvodio je reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović.

Obrativši se na dženazi, reisu-l-ulema Kavazović pozvao je žrtve genocida da napišu pismo državnim institucijama i međunarodnoj zajednici, tražeći od njih da se sva mjesta zločina u Bosni i Hercegovini obilježe kao mjesta sjećanja.

- Pozovimo ministra pravde Bosne i Hercegovine, glavnog tužioca Bosne i Hercegovine i predsjednika Suda Bosne i Hercegovine da pokrenu procedure za obilježavanje utvrđenih mjesta stradanja u Bosni i Hercegovini, prema sudskim presudama. To je ono što žrtve, u ime kojih oni govore i koje zastupaju pred licem pravde, zaslužuju - naglasio je danas reisu-l-ulema Kavazović.

Reisu-l-ulema je poručio da za zločine u Bosni i Hercegovini svi moraju ponijeti svoju odgovornost - pojedinac, društvo i država.

Na Šehidskom mezarju u Veljacima danas su ukopani posmrtni ostaci Saliha Mehića, rođenog u Hrnčićima kod Bratunca 1964. godine. On je imao 29 godina kada je ubijen, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani 2020. godine na lokalitetu Voljavica.

- Uopšte se ne sjećam očevog lika, imao sam dvije godine kada je nestao. Iz priča drugih sam ga upoznavao. Teško mi je što ćemo ga ukopati nakon 30 godina, ali u svemu sam pronašao smiraj, znajući da je njegov mezar u Šehidskom mezarju, gdje su ukopani i drugi koji su bili na braniku domovine - kazao je danas u Bratuncu Bekir Mehić, sin rahmetli Saliha.

Šuhra Sinanović, predsjednica Udruženja Žene Podrinja - Bratunac i član Organizacionog odbora za obilježavanje manifestacije „Dani sjećanja na genocid u Bratuncu 1992-1995. godine“ podsjetila je da se još uvijek traga za velikim brojem žrtvava.

- Nas boli što, nakon 30 godina, odgovorni nisu privedeni pred lice pravde, da odgovaraju za zločin genocida. Koliko god da smo poruka i apela uputili iz Bratunca, uvijek su ostajale iza nečijih leđa. Toliko godina je prošlo i postavlja se pitanje koliko godina još treba proći da pronađemo ostale žrtva - naglasila je Sinanović.

Potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS Ramiz Salkić pozvao je danas komšije srpske nacionalnosti da pokažu saosjećanje i empatiju s porodicama ubijenih, te da konačno kažu gdje su masovne grobnice ubijenih.

- Problem danas je što domicilno stanovništvo bosanskih Srba šuti, što neće da otkrije gdje su masovne grobnice. Naravno, samo nekažnjavanje ih potiče da ne otkriju mjesta grobnica, vidimo da pravosudne institucije ovdje nisu radile svoj posao. Kada je u pitanju Bratunac, tragamo za još oko 300 ljudi. Nadamo se da će institucije konačno pronaći mjesta gdje su tijela ubijenih - kazao je potpredsjednik Salkić.

U Šehidskom mezarju Veljaci u Bratuncu do sada su ukopane 304 žrtve agresije na Bosnu i Hercegovinu.

(Preporod.info)