Logo

Obavljena osamnaesta kolektivna dženaza u Vlasenici

  • Published in
  • Kategorija: Muftijstva
  • Štampa
  • 0101

U Vlasenici je u subotu 23. aprila 2022. godine obavljena 18. kolektivna dženaza za jednu bošnjačku žrtvu velikosrpskog zločina ubijenu u proljeće 1992. godine. Ove godine obilježava se i 30. godišnjica sjećanja na počinjene brojne zločine nad Bošnjacima Vlasenice.

Svoj smiraj na šehidskom mezarju Rakita pronašao je Ismet (Emin) Dedić, rođen 1955. u Vlasenici. On je sedam dana mučen u logoru Sušica a zatim ubijen 1992. godine. Nedugo nakon toga ubijeni su njegova supruga i dvoje maloljetne djece.

Dženazu je predvodio muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, izaslanik reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazovića. Muftija Fazlović je kazao da su prošle tri decenije otkako su započeli zločini u Vlasenici, gradu u kojem je živjelo mnogo Bošnjaka.

“Danas u velikoj tuzi obavljamo dženazu našem bratu. Sjećamo se teškog zločina kada govorimo samo o ovoj porodici, a veliki broj porodica i Bošnjaka u Vlasenici je obuhvaćeno zločinom. Dolazimo ovdje uvijek s pitanjem koje je sve teže i teže kako vrijeme prolazi: Kako je moguće da se još uvijek oni koji su počinili zločin suprotstavljaju istini i svim civilizacijskim normama? Suprotstavljaju se pronalasku nevino ubijenih ljudi kako bi ima se klanjala dženaza i bili ukopani. To je neviđeni otpor koji dolazi i od same vlasti u ovom gradu. Čine to pojedinci s pozicije vlasti i u ime sistema i institucija.

Naša odlučnost i napor da dođemo do svakog tračka istine, te da se istina pokaže u svojoj cjelini, nikada neće prestati. To je naša obaveza. Svaki naš dolazak na šehitluke je zbog njihovog hurmeta ali i ovog našeg zavjet koji obnavljamo zajedno s porodicama šehida”, poručio je muftija Fazlović.

Dženazi su prisustvovali porodica šehida Ismeta Dedića, potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS Ramiz Salkić, zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Dževad Mahmutović, premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić, glavni imam MIZ Vlasenica Nurdin-ef. Grahić, predsjednik OO 18. kolektivne dženaze Zajim Mahmutović, glavni imami, imami, te brojni džematlije iz Vlasenice i drugih gradova.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.