Promo banner

A+ A A-

Predramazanski susret u Muftijstvu tuzlanskom s imamima Podrinja i Posavine

23 03 2022 01 posjete podrinje

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović upriličio je u utorak, 22. marta 2022. godine, predramazanski susret s glavnim imamima i imamima koji djeluju u džematima i medžlisima Podrinja i Posavine.

Prijemu su prisustvovali glavni imami i imami medžlisa: Srebrenica, Bratunac, Vlasenica, Zvornik, Bijeljina, Janja, Modriča, Bosanski Šamac, Odžak i Orašje. Na području ovih medžlisa imamske poslove obavlja sedamdeset i šest imama.

Muftija Fazlović se ovom prilikom zahvalio imamima za njihov trud i zalaganje na putu plemenite misije Islamske zajednice u ovom vremenu.

„Na poseban način nastojimo da promišljamo o džematima u Podrinju i Posavini. Za sve što je značajno u vašem radu spremni smo da budemo uz vas i da vam pružimo podršku. Zajedno možemo i ubuduće mnogo učiniti. Čuvat ćemo i unaprjeđivati ono što smo uvidjeli da je dobra praksa u našem radu. Pozivam vas da budete slobodni u vašim zahtjevima, a mi ćemo vam  pomagati  najviše koliko budemo mogli. Velika je naša odgovornost ali su velike i naše mogućnosti”, kazao je muftija Fazlović.

Muftija je istakao ulogu reisu-l-uleme Husein-ef. Kavazovića i napore Islamske zajednice u cjelini da se svih ovih godina učvršćuju temelji naših povratničkih džemata. Podsjećajući na blizinu ramazani-šerifa pozvao je sve prisutne da jačaju svoju duhovnu snagu i da, kao i do sada, istinski brinu o svojim džematlijama. Muftija je posebno ukazao na vrijednost neprestanog bdjenja među ljudima u čemu je uloga imama nezamjenjiva.

Ovom susretu su prisustvovali članovi Muftijstva tuzlanskog dr. Mensur Husić i Muamer Zukić.

Dr. Husić je govorio o planiranim predramazanskim i ramazanskim aktivnostima u džematima, a prisutni glavni imami predstavili su stanje vjerskog života na području svojih medžlisa.

Razgovarano je i o kušnjama kroz koje Bošnjaci prolaze u ovom vremenu, pri čemu je istaknuta spremnost na još veću odgovornost i istrajnost imama u njihovom svakodnevnom djelovanju.

Imami su se zahvalili muftiji Vahid-ef. Fazloviću i Muftijstvu tuzlanskom na brizi o muslimanima i njihovom vjerskom životu u Podrinju i Posavini, te koracima koji se poduzimaju kako bi rad imama u ovim džematima bio uspješniji.