Logo

Jablanica: Svečano otvorena džamija na Slatini

  • Published in
  • Kategorija: Muftijstva
  • Štampa
  • 0101

Stanovnicima jablaničkog naselja Slatina 11. decembar 2021. godine će ostati upamćen kao dan kada su svečano otvorili svoju džamiju i koja će ako Bog da biti svjedok vremena, povratka i traga Bošnjaka na ovim prostorima. Ovu prekrasnu džamiju su izgradili braća Mutesim i Husam kao uspomenu na svog rahmetli brata Hamdan Zekerijja Muhammed Abdu-l-Fettah 'Uda.

Ploču s imenom džamije otkrili su vakifi braća Mutesim i Husam, nakon čega je uslijedio obilazak džamije i svečani program otvorenja.

Ašere na početku svečanosti proučio je Semir-ef. Jahić, imam džemata Donja Jablanica, a prisutnima su se obratili h. Ekrem-ef. Hodžić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Jablanica kao i predsjednik Medžlisa h. Ramiz Zahirović.

H. Ekrem-ef. Hodžić je u svom govoru zahvalio se vakifima i Uredu Crvenog polumjeseca u BiH na izgradnji ove džamije te zamolio Uzvišenog Boga da im ovo djelo djelo bude kabul. H. Ramiz Zahirović je istakao da su danas svi sretni jer je povratničko naselje dobilo objekat kakav i zaslužuje a da je ideja vodilja ovog projekta bila da čovjek snuje a Allah određuje jer po planu Medžlisa Jablanica izgradnja džamije na Slatini je bila u makroplanu i malo ko se nadao da ćemo je uspjeti izgraditi u tekućoj godini. Prema riječima h. Ramiza ovo je jedna od najbrže sagrađenih džamija na ovim prostorima jer smo kamen temeljac postavili krajem jula a zvanično je završili početkom decembra.

Nakon obraćanja glavnog imama i predsjednika Medžlisa prisutne je poselamio jedan od vakifa koji je istakao da je izuzetno sretan što se nalazi ovdje i što su on i njegov brat uspjeli da u ime svog rahmetli brata sagrade ovaj objekat i poklone ga džematlijama Jablanice. Naime, brat od vakifa Hamdan Zekerijja Muhammed Abdu-l-Fettah 'Uda je preselio na ahiret sredinom 2020. godine u toku magistarskog studija Vakif je svoj govor završio uz nadu da će u ovoj džamiji mnoga djeca sticati svoja znanja i približavati se Uzvišenom Bogu.

Nakon vakifa prisutne je poselamio direktor Crvenog polumjeseca u BiH Mahmud Aly koji je kazao da je ovo 120. objekat koji su oni sagradili uz pomoć vakifa iz Ujedinjenih Arapskih Emirata te da je sretan što može pomagati bratski narod Bosne i Hercegovine.

Nakon direktora Crvenog polumjeseca prisutnima se obratio izaslanik Muftije mostarskog mr. Ilham-ef. Puce koji je prenio selame Muftije mostarskog i pohvalio kolektiv Medžlisa IZ-e Jablanica na ovom uspjehu te konstatovao da je vidljiv napredak u radu Medžlisa kako na infrastrukturnom tako i na kadrovskom planu te poručio prisutnima da trebamo raditi na duhovnoj izgradnji sebe da budemo solidarni među sobom i da se pazimo. Mr. Ilham-ef. Puce se zahvalio se braći iz Ujedinjenih Arapskih Emirata na brizi o muslimanima Bosne i Hercegovine te im čestitao na ovom vrijednom poduhvatu.

Nakon izaslanika Muftije mostarskog prisutne je poselamio izaslanik reisu-l-uleme u Bosni i Hercegovini dr. hfz. Mensur-ef. Malkić koji je prenio selame uvaženog poglavara Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini te prisutnima poručio da je ovaj događaj danas nama najbolji ders kako se brinu muslimani jedni za druge. Prema riječima hfz, Malkića sagraditi džamiju nije malo djelo to je uspjeh posebno na ovim prostorima, bedemima Bosne i Hercegovine te poručio prisutnima da budemo jedinstveni kao jedno tijelo, da ne dozvolimo sebi cjepkanje i svađe radi sitnih dunjalučkih interesa jer jedinstvo nam je jedini garant uspjeha na ovim prostorima. Budimo zajedno, budimo jedno i čuvajmo jedni druge, pomažimo se i ne okrećimo glavu prema istoku i zapadu tražeći da nam neko drugi pomogne. Kada budemo jedinstveni onda ćemo biti u stanju da i mi drugima pomažemo baš onako kako to nama danas pomažu braća iz arapskog svijeta poručio je hfz. Malkić koji je na kraju svog vaza proglasio ovu džamiju otvorenom. Nakon vaza hfz.Malkić je vakifima uručio vakufnamu a rukovodstvo Medžlisa IZ-e Jablanica zahvalnice i poklon vakifima, Uredu Crvenog polumjeseca u Bosni i Hercegovini kao i direktoru Ureda.

Dovu je proučio h. Refik-ef. Delić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Konjic, nakon čega je klanjan podne-namaz koji je predvodio dr. hfz, Mensur-ef. Malkić

Svečanosti su prisustvovali imami Medžlisa Islamske zajednice Jablanica kao i mnogobrojni predstavnici političkog i kulturnog života na području Jabalanice kao i mnogobrojne džematlije džemata Slatine i ostalih džemata sa područja Medžlisa.

Džamija Hamdan Zekerijja Muhammed Abdu-l-Fettah 'Uda na Slatini posjeduje preko 100 kvadrata korisnog prostora. U suterenu se nalazi edukativna prostorija i abdesthana a na spratu molitveni prostor sa mahfilom koji može preko 100 klanjača. Ova džamija se nalazi uz magistralni put Jablanica-Prozor te će biti pristupačna kako putniku namjerniku tako i mještanima. Slatina je jedan od tri povratnička džemata na području Medžlisa Islamske zajednice Jablanica te je ujedno i najveći povratnički džemata sa 120 domaćinstava i nalazi se uz magistralni put Jablanica-Prozor na obalama Jablaničkog jezera.

Mještani ovog naselja su u proteklom ratu morali napustiti svoja ognjišta koja su usljed ratnih dešavanja potpuno uništena što ih nije spriječilo da se nakon rata vrate na svoja ognjišta i obnove iste a svojevrsnih poklon za svoj trud su dobili u vidu ove novoizgrađene džamije koja će ih ako Bog da zbližavati i duhovno jačati.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.