A+ A A-

Herojska borba majki Srebrenice za univerzalne ljudske vrijednosti

  • 0101

Majke Srebrenice i Podrinja, članice odjela za brak i porodicu medžlisa Tuzla, Lukavac i Živinice, tuzlanski imami i džematlije, te brojni građani okupili su se i 11. decembra 2021. godine u Tuzli kako bi odali počast žrtvama Genocida u Srebrenici.

Podršku majkama Srebrenice iskazali su muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović i glavni imam Medžlisa IZ Tuzla hafiz Ahmed-ef. Huskanović. Muftija Fazlović je istakao da su istina i pravda važni za sve ljude, te da se za te univerzalne ljudske vrijednosti herojski bore majke Srebrenice.

“Danas smo ovdje i iz velikog poštovanja prema našoj rahmetli majki Hajri Ćatić koja je ustanovila ovo okupljanje. S ovog mjesta, zajedno s našim majkama Srebrenice, želimo poručiti da će naša snaga biti još veća i srazmjerna iskušenjima koja nas čekaju. Što su veći pritisci na našu domovinu Bosnu i Hercegovinu i naša snaga će biti veća u njenom očuvanju onako kao što su to činili naši časni prethodnici i čuvali našu zemlju hiljadu godina”, kazao je muftija Fazlović.

Članica udruženja “Žene Srebrenice” Nura Begović je kazala kako je porodicama žrtava Genocida iznimno važna podrška koju imaju na okupljanjima u Tuzli svakoj jedanaestog u mjesecu. Istakla je da živi u Srebrenici i da je trenutna situacija podsjeća na 1992. godinu.

“Šutnja i neizvjesnost. U takvoj situaciji ljudi idu, odlaze, a to nije dobro. Ko će ostati u Srebrenici”, kazala je Begović, te se osvrnula i na posljednje odluke Narodne skupštine bosanskohercegovačkog entiteta RS i izjave o Genocidu u Srebrenici Zorana Milanovića, predsjednika Republike Hrvatske.

Nakon okupljanja na Trgu žrtava genocida u Srebrenici, u Čaršijskoj džamiji je proučena hatma dova. Hatme su proučili imami i džematlije tuzlanskih džemata Avdibašići, Brčanska Malta, Cerik, koordinatorice Odjela za brak i porodicu Muftijstva tuzlanskog i učenici Behram-begove medrese.