Promo banner

A+ A A-

Objavljen zbornik radova "Reis Džemaludin-ef. Čaušević (1870 – 2020)"

07 12 2021 01 zbornik radova reis causevic

Muftijsvo bihaćko je u saradnji sa svojim partnerima 17. decembra 2020. godine u Bosanskoj Krupi, organiziralo naučni skup „Reis Džemaludin-ef. Čaušević, 1970 – 2020“, a u povodu 150 godina od rođenja reisu-l-uleme Džemaludin-ef. Čauševića.

U proteklom periodu je Muftijstvo bihaćko publiciralo i zbornik radova sa ovog skupa i učinilo ga dostupnim široj čitalačkoj publici.

- Prva pomisao na ime reisa Čauševića jeste njegovo zalaganje za vjerski i duhovni prosperitet, opismenjavanje i obrazovanje bošnjačkog naroda. Obrazovanje, koje je u tom vremenu bilo u progresivnoj stagnaciji, i susret reisa Čauševića s Istanbulom i Kairom, tadašnjim svjetionicima vjere i nauke, formirali su ličnost koju smo nazvali mudžeddidom u vjeri – reformatorom. Koliko je važan taj čovjek govori i činjenica da današnji najveći intelektualci, bez konkurencije, stavljaju reisa Čauševića na prvo mjesto naše vjerske i intelektualne elite – kazao je muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić.

U Muftijstvu bihaćkom i Krajini u cjelosti je to čast, dodao je, ali i obaveza da govore o ljudima, koji su iz male sredine, velikim zalaganjem, trudom i naporom dostigli najveće reference u nauci i društvenom aktivizmu.

- Ovim putem se zahvaljujem svima koji su na bilo koji način uzeli učešće u organizaciji naučnog skupa i izradi zbornika radova, a posebno uvaženom reisu-l-ulemi Husein-ef. Kavazoviću na pokroviteljsvu i značajnoj podršci - poručio je ovim povodom muftija bihaćki.

Sekretar i koordinator naučnog skupa Suad-ef. Mahmutović istako je da je ovaj naučni skup  okupio iznimno kompetentne i stručne izlagače, te da su na njemu predstavljeni kvalitetni radovi i zapažanja koja se možda nisu mogla čuti na drugim skupovima ili pronaći u publikacijama koje su tretirale život i djelo reisa Čauševića.

- Radostan sam što mogu kazati da je Muftijstvo bihaćko izdalo zbornik radova kao svjedočanstvo na naučni skup koji je održan protekle godine u Bosanskoj Krupi povodom 150 godina od rođenja reisa Džemaludin-ef. Čauševića. Na naučnom skupu je uzelo učešće trinaest profesora sa tri državna univerziteta. Ovim putem ne želim izdvojiti niti jednog izlagača, niti jednu posebnu temu, jer se radi o iznimno kvalitetnim i koja će se dugo isčitvati, nadam se, ovdje u Bosanskoj Krajini - izjavio je Mahmutović.

Rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva bihaćkog i član redakcije zbornika radova Haris-ef. Veladžić naglasio je da je ovaj zbornik iznimno važan materijal koji je tretirao brojne uglove ličnosti reisa Džemaludin-ef. Čauševića, te otvorio mogućnosti za dodatna istraživanja i naučne radove, pogotovo kada su u pitanju reforsmki procesi koje je pokrenuo reis Čaušević.

- Cilj nam je bio da kroz izdavanje zbornika sve radove sa ovog naučnog skupa učinimo dostupnim prije svega akademskoj zajednici, ali i da našem društvu u cjelini približimo jednu od  najznačajnijih ličnosti u bošnjačkom narodu 20. stoljeća. Zbornik, pored uvodnih riječi muftije Kudića, obuhvata trinaest radova čiji autori su profesori sa nekoliko bh univeziteta. Zbornik sadrži ukupno 255 stranica, a radovi su podijeljeni u tri tematske cjeline. Prva cjelina analiza društveno-historijske okolnosti u kojima je djelovao reis Čaušević, te naglašava njegovu ulogu u buđenju vjerske i nacionalne svijesti kod Bošnjaka u tom vremenu. Druga cjelina se bavi analizom rasprava i polemika koje je reis Čaušević vodio, prvenstveno sa oponentima njegovim reformatorskih ideja. Dok treća cjelina tretira Čauševićev odnos prema temeljnim izvorima islama - naveo je Veladžić.

Naučni skup i objavljivanje zbornika je podržala Vlada USK, općina Bosanska Krupa i općina Bužim.

Glavni urednik ovog zbornika je muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić, recenzenti su bili prof. dr. Hajrudin Hodžić i prof. dr. hafiz Rifet Šahinović, a redakciju zbornika su činili mr. Suad Mahmutović, mr Haris Veladžić i Nazif Horozović. Lektor zbornika je dr. sc. Belkisa Dolić, dok je obavezu pripreme i štampe preuzela štamparija „Grafičar“ iz Bihaća.

(Preporod.info)