Promo banner

A+ A A-

Održana sjednica Muftijstva tuzlanskog

19 11 2021 01 sjednica tuzla

Redovna sjednica Muftijstva tuzlanskog održana je u četvrtak 18. novembra 2021. godine. Sjednicom je predsjedavao muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović.

Na sjednici su usvojeni Plana rada i Budžet Muftijstva tuzlanskog za 2022. godinu.

Usvojena je informacija o obavljanju redovnih zijareta šehitlucima u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari. Tokom zimskih mjeseci (novembar-februar), džematlije iz Potočara i Srebrenice svakoga petka, nakon obavljanja džuma-namaza u svojim džamijama, zajedno će posjećivati šehitluke u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari. O organizaciji ovih redovnih zijareta brinut će Medžlis Islamske zajednice Srebrenica.

Muftijstvo tuzlansko usvojilo je izvještaj Komisije o bodovanju prijavljenih kandidata za dodjelu priznanja i nagrade za muallimski rad „Redžep-ef. Muminhodžić“. Ova nagrada će na narednoj sjednici Savjeta za vjerska pitanja Muftijstva tuzlanskog biti uručena Jasmin-ef. Beguniću, imamu džemata Ćehaje, Medžlis Islamske zajednice Srebrenik.

Usvojena je i informacija o akciji prikupljanja zekata na poljoprivredne proizvode u 2021. godini. Prikupljeni artikli predati su odgojno-obrazovnim ustanovama Islamske zajednice na području Muftiluka tuzlanskog i ustanovama koje brinu o socijalno ugroženim osobama na području Tuzlanskog kantona i Podrinja.

Na sjednici je data prethodna saglasnost na prijem imama u džematu Palutine, Medžlis IZ Janja i prethodna saglasnost na prijem blagajnika u Medžlisu IZ Tuzla. Dato je i mišljenje u vezi s vakufskim predmetima na području Medžlisa IZ Zvornik.

Razmatrana su i druga pitanja iz domena rada Muftijstva tuzlanskog.