Logo

Saradnja Uprave za obrazovanje i nauku i Muftijstva tuzlanskog

  • Published in
  • Kategorija: Muftijstva
  • Štampa

18 11 2021 02 tuzla saradnja

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović primio je u srijedu 17. novembra 2021. godine direktora Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini prof. dr. Dževada Hodžića.

Tim povodom, održan je radni sastanak na kojem je razgovarano o Tezkiretnami – programu institucionalnog obilježavanja datuma rođenja ličnosti značajnih za islam, muslimane i Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovini.

Muftija Fazlović je istakao značaj Tezikretname kao dokumenta kojim se institucionalno iskazuje poštovanje prema časnim alimima. Izrazio je očekivanje da će se primjenom Tezkiretname u cijeloj Islamskoj zajednici razvijati značajne aktivnosti.

Direktor Hodžić je istakao da se ovaj dokument tiče naše kulture sjećanja i vraćanja iz zaborava onih koji su dali nemjerljiv doprinos Islamskoj zajednici i muslimanima. Tokom ovog sastanka predstavljen je način primjene Tezkiretname, te su iznesena značajna zapažanja i prijedlozi za njeno unaprjeđenje.

Upriličena je i posjeta Institutu za društvena i religijska istraživanja u Tuzli, koji na ovaj dan obilježava Dan Instituta. Prije tačno četiri godine, 17. novembra 2017. godine, Rijaset je usvojio odluku o osnivanju ove naučnoistraživačke ustanove u Tuzli.

Delegacija Uprave za obrazovanje i nauku koju su činili direktor Dževad Hodžić i njegovi saradnici mr. Seid Eminović i dr. Ekrem Tucaković, posjetila je i Behram-begovu medresu, JU Biblioteku Behram-beg i Medžlis Islamske zajednice Tuzla.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.