A+ A A-

Jačanje saradnje Vojnog muftijstva i Vjerske službe američkih oružanih snaga

04 11 2021 01 vojno muftijstvo usa 1

Na poziv Glavnog kapelana EUCOM-a (Komande američkih vojnih snaga u Evropi), brigadira Kleet Barclaya, Vojni muftija Hadis-ef. Pašalić i Stručni savjetnik Muhamed-ef. Okić učestvuju na Konferenciji posvećenoj jačanju saradnje Vjerske službe američkih vojnih snaga i vjerskih službi u oružanim snagama zamalja Zapada.

Konferencija se održava u Glavnoj komandi američke vojske u Evropi, u Štutgartu, od 02. novembra i trajat će do 04. novembra ove godine.

Izlaganje Vojnog muftije o saradnji Vojnog muftijstva sa Vjerskom službom Nacionalne garde Merilend (The Maryland Army National Guard) planirano je danas, a u kojem će biti predstavljena uspješna dvodecenijska saradnja i plan za buduće aktivnosti koji će dodatno unaprijediti i osnažiti saradnju ove dvije službe.

Iskazujući kontinuiranu zainteresiranost za rad Vojnog muftijstva i Vjerske službe Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine u cijelosti, Glavni kapelan EUCOM-a i Glavni kapelan Vjerske službe Nacionalne garde Merilend, pukovnik Lonny Wortham, najavili su intenzivniju komunikaciju i jaču podršku zajedničkim projektima.

Vrijedno je podsjetiti da je Vjerska služba u Ministarstvu odbrane Bosne i Hercegovine uspostavljena uz pomoć Oružanih snaga Nacionalne garde Merilend i na konceptu vjerske službe kakva postoji u ovoj saveznoj državi.

04 11 2021 01 vojno muftijstvo usa 2