A+ A A-

Svečani prijem povodom dodjele murasele muftiji sarajevskom Nedžad-ef. Grabusu

  • 0000

Svečani prijem povodom dodjele murasele novom muftiji sarajevskom dr. Nedžad-ef. Grabusu održan je danas u Hotelu "Hills". 

Svečanost dodjele murasele održana je prije podne u Baščaršijskoj džamiji, čime je reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u BiH ovlastio dr. Grabusa da kao nosilac vjerskog autoriteta tumači učenja islama u skladu sa maturidijskim akaidom, hanefijskim mezhebom i ustavnim vrijednostima Zajednice.

Svečanom prijemu su, uz reisu-l-ulemu i muftiju Grabusa, prisustvovali zamjenik reisu-l-uleme dr. Enes-ef. Ljevaković, predsjednik Sabora IZ u Bosni i Hercegovini Safet Softić, članovi Rijaseta Islamske zajednice, muftije, članovi Sabora, glavni imami i predsjednici izvršnih odbora medžlisa Islamske zajednice s područja Muftijstva sarajevskog, predstavnici vjerskih zajednica, te političkog, javnog i kulturnog života u našoj zemlji.

- Muftija Grabus je pokazao da ima znanja i snage preuzeti odgovorne pozicije u Zajednici i stekao je povjerenje reisu-l-uleme - kazao je ovom prilikom predsjednik Sabora Safet Softić, poručivši kako je iskustvo muftije Grabusa u vođenju Zajednice u državi Evropske unije (EU) značajno za Bosnu i Hercegovinu u aktuelnom trenutku.

Nakon njega, prigodno obraćanje je imao muftija Grabus.

- Želio bih iskazati duboko poštovanje reisu-l-ulemi što mi je ukazao čast da obnašam dužnost muftije sarajevskog. Potrebno je iskazati i zahvalnost muftiji Ljevakoviću na svemu što je radio kao muftija sarajevski  - istakao je dr. Grabus.

Potom se obratio zamjenik reisu-l-uleme, dr. Enes-ef Ljevaković, koji je prethodno obnašao dužnost sarajevskog muftije.

- Zahvalio bih reisu-l-ulemi i Saboru IZ na povjerenju koju su mi ukazali kada su me imenovali kao muftiju sarajevskog. Zahvaljujem i saradnicima iz službi Muftijstva na predanom radu. Zahvaljujem glavnim imamima i imamima koji su na prvoj liniji rada Zajednice. Zahvaljujem koordinatorima na radu i trudu u proteklom periodu. Čestitam dr. Grabusu na imenovanju i vjerujem da će on unijeti novu snagu i energiju u rad Muftijstva - rekao je ovom pirlikom dr. Ljevaković.

Današnjem prijemu prisustvovala je i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, koja je poručila da na priliku da se obrati ovom skupu gleda kao na posebnu čast.

- Počastvovani smo što ste upravo vi muftija u najljepšem gradu na svijetu. Gradonačelnik Ljubljane je tokom nedavne posjete Sarajevu istakao baš vas kao osobu s kojom je izuzetno ugodno sarađivati, te naglasio vaše zalaganje tokom obavljanja dužnosti muftije ljubljanskog Grad Sarajevo vam na vašem putu čuvanja naše tradicije želi dati punu podršku - kazala je gradonačelnica Karić.

Nakon što je uručio zahvalnicu dosadašnjem sarajevskom muftiji, dr. Enes-ef. Ljevakoviću, prigodno obraćanje održao je i reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović.

- Muftija mora voditi računa o tome da li je Poslanik doista tako rekao i o tome šta je podrazumijevao pod tim šta je rekao. Uz to, treba da poznaje i okolnosti u kojima se nalazi onaj kome izdaje fetvu, jer je fetva uvjetovana vremenom i mjestom, i ne mora imati trajnu vrijednost; promjenljiva je. Osnova u fetvi je da se ne iznevjeri duh i intencija islama. Imajući ovo u vidu, mi na odgovornu funkciju muftije nastojimo imenovati izraslog i afirmiranog, uglednog učenjaka, koji i svojim načinom života na posredan način ljudima daje fetvu - kazao je reisu-l-ulema.

Posebno je naglasio kako muftija Nedžad-ef. Grabus spada u red izraslih i afirmiranih učenjaka.

- Imajući to u vidu i rukovodeći se onim što je do sada pružio na planu afirmiranja islamskih učenja i produbljivanja znanja o njima, danas mu predajemo veliki emanet brige o autentičnosti islamskog učenja na području sarajevskog muftiluka - poručio je reisu-l-ulema.

(MINA)