Logo

Mevludski program u džematu Mosor

  • Published in
  • Kategorija: Muftijstva
  • Štampa
  • 11

U ponedjeljak, 18. 10. 2021. godine u organizaciji Uprave za vjerske poslove IZ u BiH, Muftijstva travničkog i Medžlisa IZ Travnik, u džematu Mosor nakon akšam namaza organiziran je mevludski program: „Mevlud-milost svjetovima – radost ljudima“.

Mevludu su prisustvovali: Ismail-ef. Smajlović, direktor Uprave za vjerske poslove, dr. Nermin Šušić predsjednik Medžlisa i dr. Salih-ef. Indžić, glavni imam, dr. Enes-ef. Svraka, voditelj Odjela za mekteb i mlade i Vehid Arnaut, rukovodilac Ureda za zekat, Bahrudin Čolo, stručni saradnik u Upravi za vjerske poslove, mr. Muhamed-ef. Pezić, rukovodilac Službe za vjerske poslove Muftijstva travničkog.

Program je organiziran kao svojevrsna podrška i priznanje zaslužnim džematima i pojedincima. Džemat Mosor na finalnom takmičenju mektebske pouke 2020/2021. godine imao je dva predstavnika koja su u kategorijama (test općeg znanja, stariji i mlađi uzrast) osvojile prvo i drugo mjesto.

Program je izveo Akademski hor Fakulteta Islamskih nauka u Sarajevu, a vaz je kazivao predstavnik Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Ismail-ef. Smajlović.

Ismail efendija Smajlović u obraćanju okupljenim vjernicima istakao je važnost kontinuiranog prenošenja znanja na mlađe naraštaje, te da je džemat temeljna osnova za prenošenje emaneta misije na generacije koje dolaze. Pohvalio je također, džemat Mosor, vrijednog muallima Ahmed-ef. Šehića i čestitao na rezultatima koje je ovaj džemat postigao u aktivnostima koje provodi Rijaset Islamske zajednice.

Tokom programa direktor Uprave Smajlović je uručio priznanje predsjedniku džematskog odbora Mosor, Adnanu Aganoviću za uspjeh polaznika mekteba.

Mevludski program u džematu Mosor još jedanput je pokazao važnost predanog imamskog rada u džematu kao i neophodnu saradnju džematskog odbora i džematlija u promociji islamskih vrijednosti.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.