A+ A A-

Svečanim programom završena manifestacija "Žena, porodica, zajednica"

21 09 2021 02 travnik seminar porodica

Svečanim programom i uručenjem posebnih priznanja u prostorijama Općine Travnik u petak, 17. septembra, završena je peta po redu manifestacija "Žena, porodica, zajednica" na području Muftijstva travničkog, manifestacija jedinstvena po svom sadržaju na području cijele Bosne i Hercegovine.

Na početku programa prisutnima se obratila koordinatorica Odjela za brak i porodicu Muftijstva travničkog Lejla Bešo-Haskić, kazavši kako je uprkos pandemiji, programski sadržaj drugu godinu za redom uspio u realizaciji ciljeva.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Jajce i predsjednik Organizacionog odbora ove manifestacije Zehrudin-ef. Hadžić predstavio je retrospektivu i prisutnima kazao kako je priča o Esmi sultaniji, kako je i počela organizacija same manifestacije, zapravo okosnica izrasle manifestacije u današnjem kontekstu, te da Bošnjakinje, unutar programskih sadržaja mogu iskazati vlastite teme i potrebe u skladu sa vremenom.

Kroz slikovnicu, predstavu i spot o Esmi sultaniji cilj je bio potaknuti žene na aktivnije djelovanje u društvu zarad svih nas, sjećajući se na jedinu ženu po kojoj jedina džamija iz osmanskog perioda, kao vakife, nosi ime.

Potom se obratio muftija dr. Ahmed-ef. Adilović koji je i uručio zahvalnicu direktoru Elči Ibrahim-pašine medrese u Travniku mr. Dževdetu Šošiću za nesebičnu podršku manifestaciji "Žena, porodica, zajednica".

Muftija Adilovic je istakao da su danas u pogledu na žene istaknute krajnosti, te da se mora pronaći način kako da se na adekvatan način prikaže njen značaj i doprinos u okviru islama koji ne zagovara ovakve krajnosti, niti ih podržava. Ovom prilikom istakao je i da Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini nudi platformu za kvalitetan rad žena, koje su i najaktivnije što se rada unutar Zajednice tiče, te dodao da na primjeru nane Fate Orlović mnogi trebaju učiti o dosljednosti borbe za svoja lična prava.

Ovogodišnje dobitnice plaketa su: Nana Fata Orlović, Plaketa princeze Dževhere za izuzetan doprinos u društvenom angažmanu, i Mulaima Omić, Plaketa za izuzetan doprinos na polju vjerskih i tradicijskih vrijednosti.

Nana Fata nije bila prisutna tokom dodjele te će joj plaketa biti uručena naknadno, dok je Mulaima Omić, skromno, istakla da je nesebičan rad, trud i nijjet ključ za doprinos bilo koga, a žene posebno, te zahvalila na ukazanoj časti dodjelom ovogodišnje plakete.

Manifestacija "Žena, porodica, zajednica" ove godine imala je i nekoliko važnih sadržaja i to: porodični dan na izletištu "Pršljanica" u Bugojnu, promocija spota za pjesmu Esma Sultanija u Jajcu, te promocija slikovnice o Esmi Sultaniji u Bugojnu.

Ova manifestacija je jedinstvena na području Bosne i Hercegovine sa ciljevima koji su pokazatelj da žene, itekako, doprinose boljitku uzoritim radom unutar Zajednice.