A+ A A-

MIZ Banja Luka: Poduzete potrebne aktivnosti na zaštiti vakufske imovine

08 09 2021 03 saopcenje banja luka

Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Banja Luka saopćio je danas da je poduzeo potrebne aktivnosti na zaštiti vakufske imovine na lokalitetu Kubat-agine džamije u Banja Luci.

U saopćenju za javnost se kako je povodom zabrinutosti značajnijeg broja vjernika ovog medžlisa na spomenutom lokalitetu izvršen premjer parcele u površini od 474 m2, te da je utvrđeno da je ta parcela u gruntu i katastru ubilježena kao vakuf.

- Također, obavještavamo javnost da smo dali punomoć advokatu da ustanovi i pokrene proces usaglašavanja grunta i katastra kao i zatraži historijat za susjedne parcele koje su bile vakuf Kubat agine džamije - kaže se u saopćenju.

Ovim prilikom Medžlis Banja Luka je saopćio i informacije o statusu Hotela „Palas, nekadašnje vakufske parcele na kojoj je bila džamija, a na kojoj, kako su mediji nedavno objavili, ponovo počinje izgradnja novog objekta.

- Nažalost, isrcpili smo sve mogućnosti i Ustavni sud Bosne i Hercegovine je odbio našu apelaciju. Taj proces je okončan u 2017. godini. Ustavni sud Bosne i Hercegovine u Velikom Vijeću, u predmetu broj AP 4688/14, rješavajući apelaciju MIZ Banja Luka, na sjednici održanoj 19. aprila 2017. godine donio je Odluku o dopustivosti i meritumu – pojasnili su iz banjalučkog Medžlisa.

Integralni tekst ove odluke Ustavnog suda dostupan je na sljedećem linku:  https://www.ustavnisud.ba/uploads/odluke/AP-4688-14-1074037.pdf

08 09 2021 03 saopcenje banja luka 1

(MINA)