Promo banner

A+ A A-

Medresa u Cazinu je škola za sigurniju budućnost

  • 0000

Kao i u ostalim osnovnim i srednjim školama Unsko-sanskog kantona, danas je krenula nastava i u medresi "Reis Džemaludin-ef. Čaušević" u Cazinu.

Među brojnim učenicima ove posebne škole je i 69 učenika prvih razreda koji će svoje školovanje nastaviti u ovoj medresi. Tim povodom je upriličen prijem za nove učenike i njihove roditelje, gdje su se upoznali sa svojim razrednicima i nastavnicima, te sa funkcionisanjem medrese i sa onim što očekuje učenike kroz njihov boravak u medresi.

Nakon uvodnog odlomka iz Kur'ana Časnog kojeg je proučio prof. Nijaz Kovačević, te uvodnih riječi s kojima je predstavio medresu prof. Harun Pajić, prisutnima se obratio direktor medrese prof. Zuhdija Handanović. On je u svom obraćanju govorio o vrijednostima koje proizvodi znanje i ulozi medrese u odgojno-obrazovnom procesu.

"Znanje je odlika i svojstvo našeg Gospodara. Znanje je odlika meleka, svih Božijih poslanika i našeg poslanika Muhammeda, a.s., njegovih ashaba i velikana našeg ummeta. Vi ste tim putem krenuli i budite ustrajni u tome. Bit će svakako i poteškoća, kao što te poteškoće osjeti onaj koji pliva uzvodno. Nizvodno se mogu spuštati i oni koji nisu vješti plivači, ali ne znaju kuda će ga ta rijeka odvesti. Uzvodno je plivati zahtjevno i najboljim plivačima, ali oni plivaju prema izvoru i priznat će te da je na izvoru najčišća voda. Mi kroz našu medresu putujemo prema našem izvoru; našem Gospodaru, našoj časnoj vjeri povodeći se za Knjigom Plemenitom i tradicijom voljenog Pejgambera, a.s." - poručio je direktor Handanović.

Svoje drugo dijete u medresu je upisao i Nermin Ogrešević, dugogodišnji gradonačelnik Grada Cazina. On je istakao da je medresa škola koja nudi sveobuhvatan pristup životu kroz odgoj i obrazovanje i da je zahvalan Gospodaru što je nadahnuo njegovu djecu da i njihov izbor bude medresa u Cazinu.

"Zahvalan sam Allahu, dž.š., što je i moja druga kćerka upisala medresu. Sretan sam što će u medresi naučiti mnogo o svojoj vjeri i o svjetovnoj nauci. Starija kćerka je nakon medrese upisala Stomatološki fakultet i drago mi je što sam se uvjerio da joj je medresa pomogla da stekne znanja i navike koje su joj pomogle da svoje fakultetske obaveze izvršava na najbolji način. Medresa nudi sveobuhvatan koncept koji značajno pomaže našoj djeci za ono što slijedi u životu. Posebno je značajno što se djeca od samog početka uče kako se u svim situacijama osloniti na Allaha, dž.š., što u životu koji je ispunjen neizvjesnostima mnogo znači." - istakao je Ogrešević.

Da medresa "Reis Džemaludin-ef. Čaušević" nije privlačna samo djeci iz Krajine, govori i činjenica da ovu školu rado upisuju i učenici koji su se rodili i svoje osnovno obrazovanje završili izvan Bosne i Hercegovine i žive sa svojim roditeljima u Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji, Njemačkoj, Švedskoj i drugim zemljama. Svoje drugo dijete u medresu je upisao i Edin Tadžić porijeklom iz Kozarca i koji od ranoj djetinstva živi u Austriji. Njegova djeca su se opredjelila za medresu, a on i njegova supruga Sunita su ih u tome podržali i zbog toga su iznimno ponosni.

"Velika su odricanja roditelja koja pošalju djecu u medresu, a pogotovo nas koji ih nemamo priliku viđati često. Međutim, ono u što polažem nadu jeste da će se to odricanje i taj sabur kojeg smo uložili isplatiti jednog dana kada izrastu u dobre ljude. Medresa je škola koja im najbolje u tome može pomoći i zbog toga ne žalim ni truda, ni novca, ni odricanja zarad cilja kojem težimo. Glavni razlog zbog kojeg smo uspjeli motivisati dijete da upiše medresu jeste da pokušamo učiniti sve da se držimo zajedno sa našom djecom za uže vjere i dobročinstva. Ja razumijem ajet "I svi se čvrsto Allahovog užeta držite" da se odnosi prije svega na nas, da pokušamo sebe i svoje najbliže približiti tom Allahovom užetu. Mnogo je koristi od upisa u medresu, a jedan od važnijih je za mene ovaj kojeg sam upravo spomenuo." - poručio je Tadžić.

I Alem-ef. Crnkić, glavni imam Medžlisa IZ Sisak - Republika Hrvatska, je svoju kćerku upisao u medresu. Naveo je nekoliko razloga zbog čega je izbor pao na medresu, te o njegovim očekivanjima kao roditelja.

„U roditeljskom razgovoru sa našom kćerkom primijetili smo da je poželjela jedan kompletan vizuelni dojam ili identifikaciju sa svojom bosanskom društveno-kulutnom sredinom, tj. Poželjela je taj bosanski ambijent. A sa druge strane želi kroz internatski smještaj da učvršćuje određene životne navike poput organizacije vremena ili kako mi to kolokvijalno znamo kazati; red, rad i disciplina, te da postigne višestruke kompetencije koje će biti od vitalne važnosti na planu njenog ličnog razvoja.“ – rekao je efendija Crnkić.

Svoju čestitku povodom prvog dana nastave je u putio i muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić.

"Za svaku uspješnu zajednicu dan kada naša djeca polaze u školu je veliki praznik dobra u kojem ćemo iskazati zahvalnost Gospodaru na daru potomstva, da uputimo Gospodaru dovu da od ovih generacija bude mnogo onih koji će steći odgovarajuće znanje i kompetencije i biti ključni pogon za napredak naše zajednice i domovine.

Svim nastavnicima, roditeljima i učenicima čestitam početak školske godine. Posebne čestitke upućujem nastavnicima i učenicima medrese "Reis Džemaludin-ef. Čaušević" u Cazinu. Svima njima želim puno strpljenja, ustrajnosti i kvalitetnog rada, te snage da sve prepreke uspješno prevaziđu i postignu željene rezultate za dobrobit našeg dina, zajednice i domovine." - stoji u dijelu čestitke muftije Kudića.