A+ A A-

Svečanim programom u Diviču završena manifestacija “Dani povratka 2021”

  • 0101

Mreža mladih Muftijstva tuzlanskog, Medžlis Islamske zajednice Zvornik i Medžlis Islamske zajednice Kalesija zajedno sa Federalnim ministarstvom raseljenih osoba i izbjeglica organizovali su Kulturno-vjersku manifestaciju „Dani povratka – Divič 2021“.

U okviru ovogodišnje manifestacije u nedjelju, 22. augusta 2021. godine upriličeni su „Omladinski susreti“ na kojima je učešće uzelo 300 mladih, članova Mreže mladih Muftijstva tuzlanskog. Oni su imali priliku da se u lijepom Diviču, na obali rijeke Drine, natječu u sportskim aktivnostima, druže i bolje upoznaju.

U večernjim satima upriličena je centralna svečanost na kojoj su nastupili hafiz Aziz Alili, Armin Muzaferija, Mustafa Isaković i Vis Merak iz Sapne.

Svečanosti su prisustvovali muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ u BiH Ismail-ef. Smajlović, potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS Ramiz Salkić, ministar raseljenih osoba i izbjeglica Federacije Bosne i Hercegovine dr. Edin Ramić, glavni imami i imami, koordinatori Mreže mladih, džematlije i omladina iz Podrinja i drugih gradova Bosne.

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović je ovom prilikom naglasio da podrška i pomoć Bošnjacima Podrinja nikada ne smije prestati i da je nikada nije dovoljno.

“Ovdje u Diviču, simbolu Podrinja, povratka i uspjeha nakon brojnih iskušenja prisjećamo se jednog kur'anskog teksta u kojem se naglašava da je čovjekov trud mnogostruk. Različit je u odnosu na motive, intenzitet napora, ciljeve a onda će naspram tog kvaliteta Allah, dš.š., čovjeku pružiti svoju pomoć i odrediti mu u konačnici blagostanje, odnosno džennet ili će mu dati težak završetak.

Ovdje želimo posvjedočiti da je trud ovih ljudi, Bošnjaka u Diviču, Bošnjaka u Podrinju, svih povratnika veliko djelo koje se mora respektirati. Djelo koje nadahnjuje i naspram kojeg imamo svoju dužnost. Cijeli naš narod ima dug prema povratnicima. Dug prema povratnicima je dug prema Bosni i Hercegovini, dini-islamu, prema našim vrijednostima”, kazao je muftija Fazlović istakavši da je povratnicima konstantno bilo teško a i danas je tako. Povratnici imaju pravo da nas obavežu i da upute svima nama poziv na koji se ne smijemo oglušiti.

“Islamska zajednica je uz svakog Bošnjaka i Bošnjakinju, mlade i stare, da zajedno čuvamo vjeru, jezik i da čuvamo i gradimo domovinu na svaki mogući način”, poručio je muftija Fazlović.

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić je ukazao na važnost kontinuiteta kojeg ova manifestacija ima.

“Mi smo kroz ove godine koliko manifestacija postoji širili sadržaje i nastojali da kvalitet podignemo na viši nivo. Raduje nas slika koju danas imamo u Zvorniku, raduje nas da je tu Muftijstvo i dva medžlisa, drago nam je biti dijelom projekta. Zajedništvo je najvažnija poruka današnjeg skupa u Zvorniku. Najvažnije je to da smo tu, da smo se vratili, da namjeravamo tu ostati, da planiramo graditi svoje sredine onakvim kakvim ih mi želimo vidjeti”, kazao je ministar Ramić.

Manifestacija Dani povratka organizuje se s ciljem sjećanja na vremena kada su se Bošnjaci vraćali svojim domovima. Ove godine navršava se 25 godina od prvog organizovanog povratka. Pioniri povratka su bili mještani naselja Jusići i Dugi Dio, Mahala i mještani Svjetliče kod Doboja. U Mahali se 24. augusta 1996. godine desio prvi organizovani povratak, ali se tog dana i fizički pokušalo spriječiti Bošnjake da se vrate svojim porušenim kućama.

Ibrahim Aljić, predsjednik MIZ Kalesija, kazao je da je ova manifestacija organizovana s ciljem evociranja uspomena na dane povratka svojim domovima Bošnjaka Podrinja, ali i pružanja podrške pred izazovima u kojima se danas nalaze.

“Ova manifestacija traje više od decenije i u proteklom periodu organizovana je u povratničkim mjestima, a ove godine manifestacija je imala za cilj da okupi povratnike Podrinja i sjeveroistočne Bosne, kao i Bošnjake koji nisu povratnici. Nadamo se da ćemo se, ako Bog da, tradicionalno okupljati u našim povratničkim mjestima, da će naša manifestacija biti pepoznatljiva”, rekao je Aljić.

U okviru programa manifestacije upriličeni su “Omladinski susreti” u kojima su učestvovali članovi Mreže mladih Muftijstva tuzlanskog.

“U odnosu na protekli period, novina je da smo odlučili da na jednom mjestu okupimo omladinu iz ovoga dijela Bosne i Hercegovine. Oko 300 učesnika su kroz sportske i kulturne sadržaje, kroz druženja, na jedan poseban način probudili sjećanje na povratak”, naveo je Ibrahim Aljić.

Mustafa Muharemović, predsjednik MIZ Zvornik, naglasio je da su „Omladisnki susreti“ doprinijeli kvaliteti cjelokupne manifestacije.

“Ova manifestacija govori da smo i kao zajednica postigli kvalitet da nešto ovakvo možemo organizovati. Ovo je jedna lijepa poruka iz lijepog mjesta koju šaljem u svijet. Mi želimo uputiti poziv svima da dođu u Podrinje, vide rezultate borbe koju vodimo i da nam na taj način daju podršku”, poručio je Muharemović.