Logo

U Srebrenici održana naučna konferencija “Alimi Srebrenice i njihova uloga u duhovnom i društvenom životu Bošnjaka”

  • Published in
  • Kategorija: Muftijstva
  • Štampa

Warning: No images in specified directory. Please check the directory!

Debug: specified directory - https://islamskazajednica.ba/galerija/07-07-2021-01-konferencija-srebrenica

“Alimi Srebrenice i njihova uloga u duhovnom i društvenom životu Bošnjaka” naziv je naučne konferencije Instituta za društvena i religijska istraživanja, koja je 6. jula 2021. godine održana u okviru programa obilježavanja 26. godišnjice Genocida nad muslimanima Bošnjacima sigurne zone UN-a Srebrenica.

Generalni pokrovitelj konferencije je reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović. Konferenciju su podržali Muftijstvo tuzlansko i Uprava za nauku i obrazovanje Rijaseta Islamske zajednice. Suorganizatori konferencije koja je održana u Bosanskom kulturnom centru u Srebrenici su Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka i Medžlis Islamske zajednice Srebrenica.

Ovoj naučnoj konferenciji prisustvovali su izaslanik Reisul-uleme muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, muftija zagrebački dr. Aziz Hasanović, potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS Ramiz Salkić, Zamjenik načelnika opštine Srebrenica Hamdija Fejzić, direktori ustanova, univerzitetski profesori i srebreničani.

Rasvjetljavanje uloge alima Srebrenice u duhovnom i društvenom životu Bošnjaka, a što je cilj ove naučne konferencije, jeste istovremeno i odavanje priznanja svima njima ali i ispunjavanje dijela našeg trajnog duga prema Bošnjacima u Srebrenici, kazao je Vahid-ef. Fazlović, muftija tuzlanski. Istakao da ovaj naučni skup predstavlja vrijedan doprinos memorizaciji Genocida, a posebno s toga što je predviđeno predstavljanje imama šehida Genocida nad Bošnjacima međunarodno zaštićene zone Srebrenica u kojoj su oni, suočeni s teškim i neizvjesnim prilikama, u našem narodu obavili iznimno značajnu ulogu.

„S tim u vezi je važno i podsjećanje na šehida Mehmed-ef. Hafizovića, alima i šejha porijeklom iz Srebrenice, čija je imamska uloga i misija na planu duhovnog uzdizanja muslimana imala veliki značaj za vrijeme u kojem je živio. Svoj život je položio u odbrani domovine od Agresije. Dobitnik je jednog od najviših ratnih priznanja Zlatni ljiljan“, istakao je muftija Fazlović podsjetivši da je Srebrenica iznjedrila alime kojima u redovima bosanske uleme pripada visoko mjesto. Srebreničanin dr. Ahmed-ef. Smajlović ima nemjerljive zasluge za razvoj Islamske zajednice sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća, a nemjerljiva zasluga je i dr. Ibrahim-ef. Džananovića i dr. Mesud-ef. Hafizovića u izučavanju islamskih nauka i podizanju novih generacija uleme koja danas djeluje u Bosni i Hercegovini.

„Posebnu težinu ima činjenica da je takva uloga alima Srebrenice, čijoj plejadi jednako pripadaju oni koji su u ovom gradu rođeni kao i oni koji su u njega došli i istakli se svojom predanom misijom, važna danas kao i u prošlosti. Jer, iako će u izlaganjima tokom naučne konferencije biti rasvjetljavana i reafirmirana djela alima Srebrenice iz ranijih perioda, naša zajednička nakana je da nas takva podsjećanja, ali i nova saznanja, ojačaju u sadašnjosti i za budućnost. A, s druge strane, uvjeren sam da srebrenički imami u ovom vremenu, predvođeni Damir-ef. Peštalićem, predano i odgovorno potvrđuju vrijedno djelo svojih prethodnika alima Srebrenice. Njihovu ulogu, želim to ovom prilikom istaći, vidim paradigmatičnom za djelovanje svih naših podrinjskih imama“, poručio je muftija Fazlović.

Direktor Instituta za društvena i religijska istraživanja dr. Šefko Sulejmanović je istakao da je dvanaest naučnika uzelo učešće u ovoj konferenciji. Pored istraživača sa tri instituta, učešće su uzeli i dali svoj doprinos da ova konferencija bude uspješna i naučni radnici sa nekoliko fakulteta i organa Islamske zajednice. Cilj Naučnog skupa je rasvjetljavanje i afirmiranje duhovne i društvene uloge alima Srebrenice, uloge alima u borbi protiv fašizma u vrijeme Drugog svjetskog rata te stradanje imama u Genocidu nad Bošnjacima zaštićene zone UN-a Srebrenice (1993-1995), kazao je direktor Sulejmanović.

Prof. dr. Dževad Hodžić, direktor Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice je ovom prilikom kazao da se značaj konferencije ogleda u više segmenata.

„Konferencija je važna zato što imamo dug prema alimima Srebrenice, važna je zbog ljudi koji ovdje danas žive. Ovdje dajemo svoju podršku životu i povratku u Srebrenici. Naravno, ima i simboličko značenje jer se odvija u vrijeme obilježavanja 26 godišnjice genocida nad Bošnjacima“, kazao je dr. Hodžić.

Glavni imam MIZ Srebrenica Damir-ef. Peštalić je rekao da je u Srebrenici uspostavljen život, ali da ima još mogućnosti koje se mogu i trebaju iskoristiti, te da ljudima Srebrenice održavanje ove konferencije i dolazak istraživača i naučnika predstavlja značaju moralnu podršku.

„Velika je stvar da se danas u Srebrenici održava ova konferencija, koja potvrđuje upostavljeni život. Srebrenica je neistražen grad, Srebrenica je nepoznanica u mnogim stvarima pa i kada su u pitanju alimi koji su živjeli u Srebrenici, stoga je značaj ove konferencije zaista velik“, kazao je glavni imam Peštalić.

Konferencija je podijeljena na tri panela, kojim su predsjedavali direktor Institut za društvena i religijska istraživanja dr. Šefko Sulejmanović, direktor  Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka dr. Ferid Dautović, te profesorica Fakulteta islamskih nauka dr. Zehra Alispahić.

Uvodno predavanje o temi “Uloga uleme u duhovnom i društvenom životu Bošnjaka” govorio je prof. dr. Dževad Hodžić, direktor Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u BiH. Teme konferencije bile su: “Imami srebreničkog kadiluka i njihova uloga u društvenom životu Bošnjaka”(Mr. Kemal Nurkić), “Ulema Srebrenice u Izvještaju Dž. Čauševića iz 1909. godine” (Dr. Ferid Dautović), „Društveno-političke prilike u Srebrenici između dva svjetska rata s posebnim akcentom na djelatnost” (Dr. Sead Selimović), “Antifašistička orijentacija alima u Drugom svjetskom ratu” (Dr. Senija Milišić), „Odnos komunističke vlasti prema Islamskoj vjerskoj zajednici u tuzlanskoj oblasti sa akcentom na područje Srebrenice (1945-1953)” (Dr. Izet Šabotić i mr. Omer Zulić), “Alimi porodice Đozić iz Srebrenice” (Dr. Adib Đozić), “Život i djelo dr. Ahmeda Smajlovića” (Mr. Muharem Omerdić), “Naučni i pedagoški rad dr. Mesuda Hafizovića” (Dr. Zehra Alispahić), “Naučni i pedagoški rad dr. Ibrahima Džananovića” (Dr. Mustafa Hasani), “Tradicija imamske službe porodice Hasanović” (Alija Tabaković, prof.), “Alim i šejh – šehid Mehmed-ef. Hafizović“  (Dr. Sead Seljubac), i “Imami – žrtve Genocida nad Bošnjacima Srebrenice (1992-1995)” (Dr. Šefko Sulejmanović i Emir Šečić). Predviđeno je i publiciranje rezultata istraživanja u tematskom Zborniku radova.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.