A+ A A-

Savjetovanje predstavnika Uprave za vjerske poslove sa glavnim imamima, koordinatorima Mreže mladih i Odjela za brak i porodicu Muftijstva bihaćkog

02 07 2021 02 savjetovanje bihac

Predstavnici Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, boravili su u radnoj posjeti Muftijstvu bihaćkom. Oni su održali radno konsultativni satanak sa koordinatorima mreže mladih i koordinatoricama odjela za brak i porodicu, te sa glavnim imamima svih medžlisa. Cilj ovog savjetovanja jeste da se dodatno stavi akcenat na neophodnost saradnje svih odjela unutar Islamske zajednice, da se analiziraju dosadašnje aktivnosti, ali i da se govori o budućim projektima i iskoracima.

Moderator ovog radno konsultativnog sastanka je bio mr. Haris-ef. Veladžić, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva bihaćkog. On je nakon kraćeg uvoda najavio obraćanje muftije bihaćkog hafiza Mehmed-ef. Kudića.

„Svi mi danas zajedno nosimo jednu posebnu odgovornost; da predstavimo islam onakakav kakav je i kako ga razumije naša ulema. U vremenu u kojem živimo mnogo je proizvoljnog tumačenja, neodgovornih izjava i pogrešnih konstatacija da nama stavlja dodatnu obavezu na pleća da prodorno i efektivno tumačimo islam odogovrno i savjesno. Prevažni su nam Odjel za brak i porodicu i Mreža mladih, jer svi vi koji djelujete preko pomenutih odjela ste i ranije na razne načine bili uključeni u rad za opšte dobro i radili ovo što sada unutar institucije radite. Mnogo je očekivanja od vašeg rada i zalaganja, a dobrom saradnjom sa svima, siguran sam da rezultati neće izostati.“ – rekao je muftija Kudić.

Prisutnima se zatim obratila dr. Safija Malkić, šefica Odjela za brak i porodicu Rijaseta IZ u BiH. Ona je govorila o važnosti redovnog savjetovanja i konsultacija u ovom sastavu; glavni imami, Mreža mladih i Odjel za brak i porodicu i da je to dobitna kombinacija za kreiranje novih planova rada za budućnost.

„Želim da odam priznanje koordinatoricama Odjela za brak i porodicu ovog muftijstva. Obimni izvještaji njihovog rada koji nam redovno prisižu nam govore da je to mnogo aktivnosti, ali da još možemo znati koliko je truda, vremena i zalaganja utrošeno u ono što su radile, rezultati bi bili još impozantniji. U Bihaću imamo najbolje savjetovalište za brak i porodicu na nivou cijelog Rijaseta i na svim našim dosadašnjim savjetovanjima ističemo kako u Bihaću imamo primjer dobre prakse i veoma uspješnog savjetovališta. Čestitam svima koji su uključeni u ovaj projekat.“ – naglasila je dr. Malkić.

Obratio se i dr. Enes Svraka, šefa odjela za mekteb i mlade, koji je istakao da je dosadašnji angažman Mreže mladih bio veoma uspješan i da je vrijeme za još veći iskorak na tom polju.

„Rad sa mladima nije počeo formiranjem Mreže mladih ili sa nama koji vršimo neku dužnost danas. To su aktivnosti koje su bile zastupljene i ranije na individualnom nivou; na nivou pojedinaca, džemata ili manjih grupa, ali ono što je nedostajalo jeste sinhronizirano i organizirano djelovanje na nivou zajednice. Najvažnija tema na kojoj trebamo raditi sa mladima jeste izgradnja zdrave i stabilne porodice. Naravno, prvi sagovornik u tome je Odjel za brak i porodicu i nadležni glavni imam. Nadamo se da ćemo u narednom periodu napraviti značajne iskorake u koordinaciji i aktivnostima u radu sa mladima.“  - poručio je dr. Svraka.

U ovom dijelu su se obratili i Mensur-ef. Pašalić, šef odjela za džemat i imama i Vehid-ef. Arnaut, šef ureda za zekat. Oni su naglasili značaj saradnje svih odjela i institucija unutar Islamske zajednice, jer samo na takav način se može ostvariti potpuna misija i postići najbolji rezultati.

U drugom dijelu seminara, održani su sastanci koordinatora Mreže mladih sa dr. Enesom Svrakom i koordinatorica Odjela za brak i porodicu sa dr. Malkić. Na ovim sastancima je poseban fokus stavljen na dosadašnji rad i djelovanje, te na planove i programe rada za naredni period.

Prethodno je delegacija Urpave za vjerske poslove posjetila muftiju Kudića i upoznala ga sa aktivnostima koje provodi Uprava za vjerske poslove.

Dan kasnije, u Bosanskoj Krupi je upriličen sastanak predstavnika Uprave za vjerske poslove sa rukovodstvom Medžlisa IZ Bosanska Krupa, imamima i koordinatorima Mreže mladih i Odjela za brak i porodicu ovog medžlisa. Na ovom sastanku su sumirani rezultati dosadašnje saradnje i predstavljene aktivnosti ovog medžlisa.

„Radi se o redovnoj posjeti medžlisima od strane Uprave za vjerske poslove. Posebno mi je drago što je ova posjeta došla u ljetnom periodu kada ovaj grad i bajkovita ljepota rijeke Une posebno dolaze do izražaja. Drago nam je da Medžlis IZ Bosanska Krupa dobro funkcioniše, sinhronizovano djeluje i da su rezultati očigledni.“ – poručio je Mensur-ef. Pašalić.