Promo banner

A+ A A-

Saopćenje Medžlisa Islamske zajednice Vlasenica

01 07 2021 01 vlasenica

Medžlis Islamske zajednice Vlasenica izdaje zvanično saopštenje za javnost u vezi sa 363. i 364. izdanjem „Deftera hefte“, objavljenim na Facebook stranici i YouTube kanalu, dana 13.06.2021. i 20.06.2021.godine.

U pomenutim izdanjima autor objave, kao i učesnici dijaloga, iznose niz netačnih navoda, tvrdnji i dezinformacija u vezi s organizovanom akcijom otkupa i klanja kurbana u Medžlisu. Takođe su navedene i neistinite tvrdnje o retroaktivnoj naplati članarine od strane Medžlisa, džemata Vlasenica. Iznesene su i optužbe na račun Medžlisa i Vakufske direkcije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini o uništavanju vakufske imovine – „vakufa Hatunića kuće“ u korist izgradnje kružnog toka u Vlasenici, sa izmišljenom konstrukcijom da je novac od prodaje vakufa završio u privatnom džepu.

Na osnovu svega iznesenog u pomenutim izdanjima, Medžlis demantuje navode koji su izneseni, optužbe za protivpravno postupanje instutucija Islamske zajednice i Medžlisa, neistine i laži te se ograđuje od istih i osuđuje negativan govor aktera izdanja koji narušava ugled Medžlisa, dostojanstvo osoba koje obavljaju dužnosti u organima Medžlisa, pokušava izazvati sukob i podjelu među Bošnjacima, utjecati na slabljenje zajedništva među povratnicima i tako nanijeti nesagledivu štetu.

Nije istina da je Medžlis vršio otkup i klanje kurbana suprotno propisima i smjernicama Rijaseta Islamske zajednice u BiH. Medžlis tu aktivnost obavlja u punoj saglasnosti s instrukcijama viših organa Zajednice.

Nije istina da su se provodile kriminalne radnje u vezi s otkupom i klanjem kurbana, te da su oni otkupljivani po cijeni nižoj od one koju je utvrdio Rijaset IZ-e u BiH.

Nije istina da su neki pojedinci, kako se to navodi u ovom Youtube izdanju, od klanja kurbana napravili svojevrstan “biznis“. Rijaset IZ u BiH ima stalnu komisiju koja boravi na terenu i vrši nadzor nad klanjem kurbana – ona nikad nije imala primjedbi u Vlasenici.

Medžlis Islamske zajednica Vlasenica je centar vjersko-prosvjetne, socijalne i društvene povezanosti Bošnjaka u Vlasenici i prema svim članovima Islamske zajednice u Vlasenici postupa na jednak način, poštujući osobni integritet svakog pojedinca. To je tako danas, a biće i u budućnosti: sprovodit će se programski ciljevi i aktivnosti Islamske zajednice u BiH.

Što se tiče naplate članarine, koja se takođe pominje u objavi, naglašavamo da Medžlis vrši naplatu u skladu s Pravilnikom o članstvu i članarini Medžlisa Islamske zajednice Vlasenica, kojim se na jedinstven način uređuje članstvo i članarina, prava i obaveze pripadnika i članova Medžlisa.

Nije istina da Medžlis Islamske zajednice Vlasenica i Vakufska direkcija Islamske zajednice u BiH uništavaju vakufsku imovinu Medžlisa. Medžlis IZ Vlasenica brine se i štiti vakufsku imovinu na području Medžlisa na najbolji mogući način, i u skladu sa zakonom i regulativom Islamske zajednice.

U navedenim prilozima „Deftera hefe“ nijedna tvrdnja nije potkrijepljena validnim argumentima.

Kako su u javnost putem izdanja „Deftera hefte“ iznesene netačne i neprovjerene informacije kao i niz optužbi na račun Medžlisa, njegovih uposlenika i Vakufske direkcije IZ u BiH, inkriminišući iste da su počinili djela kažnjiva po Zakonu i djela u suprotnosti s propisima Islamske zajednice, kojima je narušen ugled i nanesena šteta, Medžlis će preduzeti sve zakonske radnje pred nadležnim institucijama kako bi se opovrgle neprimjerene optužbe, zaštitila prava i ugled Medžlisa, Islamske zajednice u BiH i njenih članova, te će pokrenuti privatnu tužbu protiv autora i učesnika pomenutih izdanja „Deftera hefte“.

Imajući u vidu neprofesionalnost autora „Deftera hefte“ i njegovu izraženu sklonost ka insinuacijama, podvalama i manipulacijama, te prenaglašenu mržnju prema Islamskoj zajednici u BiH koja izbija iz svakog njegovog slova, obavještavamo javnost da se više nećemo obazirati na njegove napise i trošiti vrijeme i energiju na zlo koje širi. No, nećemo ga pustiti da neometano atakuje na dostojanstvo Islamske zajednice i njenih institucija i poigrava se s ugledom njenih članova i uposlenika. Za to će morati ići na sud.

Medžlis Islamske zajednice Vlasenica