Logo

Predramazanska savjetovanja u Mostaru, Banja Luci i Bihaću

  • Published in
  • Kategorija: Muftijstva
  • Štampa
  • 0101

Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice protekle sedmice održala je predramazanska savjetovanja na području mostarskog, banjalučkog i bihaćkog muftijstva.

Cilj predramazanskih savjetovanja je pravovremena priprema za predstojeći ramazan i  upoznavanje sa planom ramazanskih aktivnosti svih nosioca vjerskih autoriteta sa područja muftijstava i rukovodilaca vjerskih službi i obrazovnih ustanova, kao i koordinatora muftijstava u Odjelu za brak i porodicu, Mreže mladih i Ureda za društvenu brigu.

Ismail ef. Smajlović, direktor Uprave za vjerske poslove na savjetovanjima je istakao važnost sistematičnog i odgovornog izvršavanja misije vjerodostojnog islamskog predanja, odgoja i poučavanja, podsjetivši da je ovogodišnji ramazan u znaku isticanja ramazanskih darova i vrijednosti kao svojevrsnog putokaza mladima. 

U promociji islamskih vrijednosti, istakao je direktor Smajlović, potrebno je poboljšati komunikaciju i koordinaciju svih organa Zajednice. Podizanje vjerničke svijesti u izvršavanju vjerskih obreda, cjeloživotno učenje i unapređenje radnih navika i odgovornosti put je kojim valja hoditi ako težimo odgovornoj misiji i kvalitetnom i posvećenom institucionalnom djelovanju.

Nadahnutim uvodnim izlaganjima korisna zapažanja i smjernice na savjetovanju su prezentirali mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović, banjalučki muftija mr. Nusret ef. Abdibegović i bihaćki muftija hfz. Mehemed ef. Kudić. Utemeljena i životnim primjerima potkrijepljena  izlaganja o iskustvima  organizacije vjerskog života  na području konkretnih medžlisa, kao i odnosu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini spram izazova organizacije vjerskog života u aktuelnoj pandemijskoj krizi, aktivnostima prikupljanju zekata u Bejtul-mal, predstavili su Safet ef. Pozder, glavni imam Medžlisa Prozor, Hajrudin Hodžić, dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću,  Mensur ef. Pašalić voditelj Odjela za džemat i imama i rukovodilac Ureda za Zekat Vehid ef. Arnaut.

Učesnici savjetovanja podijelili su sa domaćinima i organizatorima dosadašnja iskustva, ali i izvanredne ideje i prijedloge u vezi sa pripremama i realizacijom različitih programa u ramazanu. Uočena je izražena spremnost da se ramazan uprkos pandemiji dočeka ne samo organizaciono i tehnički spremno već i sa  snažnom vjerom, dostojanstvom i nadom, kako to, uostalom,  i dolikuje  ovom mubarek mjesecu. 

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.