Logo

Hutba muftije mostarskog: Glasajte prema savjesti, Mostar je važan, on je više od Grada!

  • Published in
  • Kategorija: Muftijstva
  • Štampa

muftija salem dedovic 2

HUTBA MOSTARSKOG MUFTIJE

11. decembar 2020. / 26. rebiu-l-ahir 1442.

Hvala Svevišnjem Allahu, Gospodaru svjetova, Milosniku i Svemilosnome, Vladaru Sudnjega dana! Samo Tebi robujemo i samo od Tebe pomoć tražimo! Uputi nas Pravim putem – putem onih koje si blagodatima obasuo, onih na koje se gnjev Tvoj nije izlio i koji nisu zalutali! Allahovi blagoslovi i mir neka su na pečata Vjerovjesnika, Muhammeda, njegovu čistu porodicu i čestite drugove ashabe. Allahov rahmet nek je šehidima bosansko-hercegovačkim. Njegova milost i uputa nek su vazda nad nama. Amin.

Čestita braćo,

Džuma-namaz je centralni sedmični skup muslimanske zajednice koja u njemu nalazi duhovnu snagu i odgovore na pitanja i izazove s kojima se suočava na svom dunjalučkom putu da očuva svoju vjernost vrijednostima islama i privrženost općem dobru. Bereket džume namaza ljekovito nas okuplja u zajedništvu blagodati vjere, u neprocjenjivom daru slobode i dragocjenom društvenom susretu. Stalno smo u obavezi da se podsjećamo na vrijednosti koje imamo i koje su nam kao blagodati od našeg Stvoritelja date. Biti svjestan vrijednosti, znači da u svojoj duši imaš osjećaj zahvalnosti na onome što ti je dato. Dato nam je sve što nam treba i što nas našim odgovornim djelovanjem na Zemlji može uvijek voditi ka duševnoj sreći i bogatstvu i dunjalučkoj sigurnosti. 

Ne biti svjestan vrijednosti znači potonuti u sivilo, prepustiti se nemaru i zaboravu.  

Časni Kur'an nas obavezuje da budemo posvećeni, a ne nemarni ljudi. Odgovorni, a ne neodgovorni. Stalno posvećeni da unapređujemo ono što određuje kvalitet našeg duhovnog i porodičnog života, ali u istoj mjeri i kvalitet javnog, društvenog, ekonomskog i kulturnog života.

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ عَلَيْكُمْ أَنفُسَكُمْ لاَ يَضُرُّكُم مَّن ضَلَّ إِذَا اهْتَدَيْتُمْ إِلَى اللَّهِ مَرْجِعُكُمْ جَمِيعًا فَيُنَبِّئُكُم بِمَا كُنتُمْ تَعْمَلُونَ

O muslimani, brinite se o svojim obavezama i poduzimajte sve  što je do vas (u pogledu odbrane svoje časti i dostojanstva, popravljanju kvaliteta života i stanja u kojem ste). Neće vam moći nikako nauditi oni koji su u zabludi ako vi budete istrajni u vrlinama.[1]

Kur’an jasno u ovome ajetu potcrtava ono što je na mnogim drugim mjestima kroz njegovo kazivanje naglašeno; nemojte biti pasivni, nemojte da vas stihija vodi. Niko vašu zadaću neće uraditi ukoliko se vi ne potrudite i ne uložite napor. Vi učinite ono što je do vas, ali dajući maksimum od sebe a ne minimum, tek onda istinski potražite oslonac kod Boga, moleći ga za pomoć i podršku.

Poslanik Muhammed, a.s., je svog druga Ebu Umameta, koji mu se jedne prilike požalio da su ga ophrvale životne brige, nedaće i kušnje, poučio dovi, koju treba da uči. Ta dova nije samo riječ koja se izgovara već je u njoj sadržaj i lijek, koji kazuje koja su to teška umna stanja čovjeka i loša hrđava stanja njegovog karaktera kojih se treba oslobađati:

الْلَّهُم إِنِّي أَعُوْذ بِك مِن الْهَم و الْحَزَن , و أَعُوْذ بِك مِن الْعَجْز و الْكَسَل , و أَعُوْذ بِك مِن الْجُبْن و الْبُخْل , و أَعُوْذ بِك مِن غَلَبَة الدَّيْن و قَهْر الْرِّجَال

“Allahu Moj, utječem ti se od brige i tuge. I utječem ti se od nemoći i lijenosti. I utječem ti se od kukavičluka i škrtosti. I utječem ti se od dugova i da o meni odlučuju ljudi!“[2]

Draga braćo!

Nevolje i kušnje su dio životnog puta vjerničkog. Vjernik to prihvata i podnosi ih strpljivo i s vjerničkim dostojanstvom. Nikada ne smijemo dozvoliti da izgubimo dostojanstvo, jer ako se to desi, gubitak je to očiti. U životu ne teku uvijek “med i mlijeko“. U nedavnoj prošlosti bili smo iskušani velikim nevoljama: strahom, glađu, neimaštinom, gubljenjem života, uništenjem svih naših dobara, razaranjem i urbicidom nad ovim lijepim gradom. Strpljivo i uz veliki napor naš narod se odupro tom zlu. Činio je to nadahnut vjerom i iskrenim osjećajem ljubavi i vjernosti prema ovome gradu i ovoj našoj lijepoj zemlji. Na tom putu ispoljio je najljepše oblike vjerničke vrline, a to su istrajavanje, strpljivost i strah od Allaha!

وَإِن تَصْبِرُواْ وَتَتَّقُواْ فَإِنَّ ذَلِكَ مِنْ عَزْمِ الأُمُور

...I ako budete izdržali i Allaha se bojali pa tako trebaju postupiti oni koji su jakom voljom obdareni. [3]

Draga braćo,

Budućnost ovoga grada u ovom našem vremenu rješava se putem izbora koji se održavaju nakon dugog vremenskog zastoja. Imati demokratsko pravo izbora i odlučivanja  velika je vrijednost. Ona se ne smije banalizirati. Čujemo i takve koji kažu da se ništa ne mijenja izlaskom na izbore (takvi bojkotiraju i ne glasaju). To nije uredu, takvi ništa i ne pokušavaju, već su hrđav primjer drugima kako se banalizira vrijedno građansko demokratsko pravo. Prisjetimo se ne tako davnoga vremena kada kao narod niti kao društvo nismo imali takvog prava, i koliko li je samo u muslimanskom svijetu i svijetu uopće naroda kojima je uskraćeno to pravo.  Mostar je paradigma države Bosne i Hercegovine. I zato jeste Mostar važan, on je više od Grada, on je sudbinska kapija ove zemlje i njen čvrsti bedem. Naša sudbina u njemu zavisi od djelā nas samih i Božije pomoći.  

Učinite ono što je do vas; izađite na izbore i glasajte po savjesti. Posebno bih apelirao na mlade ljude da obavezno iskoriste demokratsko pravo koje imaju.

Nemojte biti nemarni i dopustiti da vas iko zavede. Politika i politički život u suštini nisu prljave stvari. Ne treba ih prepustiti nedostojnim ljudma. Od politike  zavise životna pitanja. A u Mostaru i više od toga. Zato Vas molim da, čuvajući svoje zdravlje, svi obavezno izađemo na birališta i glasamo!  

Neka Dragi Bog dâ mudrosti, pameti i razboritosti svima, a sačuva nas od loših izbora i slabosti nas samih. Amin!

Mostarski muftija mr. Salem-ef. Dedović

[1] Kur’an, El-Maide, 105.

[2] Sidžistani (Es-) Ebu Davud Sulejman ibn Eš'as, Sunen Ebu Davuda, prijevod i komentar Mahmut Karalić, Novi Pazar, 2002, II, 453.

[3] Kur’an, Alu 'Imran, 186.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.