Logo

Reisu-l-ulema posjetio Medžlis IZ-e Bijeljina

  • Published in
  • Kategorija: Muftijstva
  • Štampa
  • 0101

Reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović je u pratnji muftije tuzlanskog Vahid-ef. Fazlovića, u subotu 2. mart 2019. godine, posjetio Medžlis Islamske zajednice Bijeljina.

Glavni imam Samir-ef. Camić i predsjednik Izvršnog odbora Emir Musli upoznali su Reisu-l-ulemu sa velikim infrastrukturnim projektima na kojima ovaj Medžlis trenutno radi, ali i sa aktivnostima u džematima, posebno kada je u pitanju rad s djecom i omladinom.

Reisu-l-ulema i Muftija su obišli nedavno kupljeni objekat u blizini Atik džamije u okviru kojeg se do sada nalazilo sjedište medžlisa.

Nedavno su kupljene i nove mašine za obradu vakufskog zemljišta. Medžlis sada posjeduje nekoliko traktora, prikolice i više priključnih mašina, čime će i ove godine biti obrađena velika površina zemlje i zasijano oko 220 duluma pšenice i 200 dulumu kukuruza.

Mektebski centar u Bijeljini je već duže vrijeme poznat po brojnim aktivnostima koje se organizuju za omladinu ali i dječijoj igraonici. Razgovarano je o planovima da se u vakufskom prostoru Pašića vile namjenski urede učionice za edukaciju, školu Kur'ana i dječiju igraonicu.

Reisu-l-ulema Kavazović je izrazio podršku projektima koje realizuje ovaj medžlis s ciljem jačanja vjerskog života u Bijeljini, okupljanja i dobro osmišljenog rada s mladima, te unaprjeđenja vakufske imovine.

Reisu-l-ulema prisustvovao i hafiskoj dovi glavnom imamu Omer-ef. Camiću u Janji

  • 0101

Hafiska dova glavnom imamu Medžlisa IZ-e Janja Omer-ef. Camiću proučena je u subotu 2. marta 2019. godine u Atik džamiji u Janji.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein-ef. Kavazović je uručio diplomu hafiza Kur'ana Časnog Omer-ef., a u svome obraćanju je čestitao hafizu, njegovoj porodici i svim Janjarcima.

“Omer-ef. je čovjek koji emanet vjere nosi dostojanstveno, uz sva iskušenja koja je imao,“ kazao je reisu-l-ulema Kavazović, te je istakao da je naš spas kroz džemat i u džematu, a Božija pomoć neće doći izuzev kroz džemat. Pozvao je na činjenje dobrih djela, brigu o porodici, komšiluku i domovini.

Muhafiz Omer-ef. je Mirnes-ef. Spahić, profesor u Behram-begovoj medresi, kojem je ovo 33. kandidat kojeg je izveo u zvanje hafiza Časnog Kur'ana.

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović je istakao da je Omer-ef. čestit i vrijedan čovjek koji ima veliki ugled u Islamskoj zajednici i društvu, a posebno u Janji. Omer-ef. je u svojoj praksi pokazao da je jedan od najpriznatijih i najboljih mualima, posebno u domenu podučavanja djece Kur'anu.

Hafiz Omer-ef. Camić, sin Mevludina i r. Halide, rođen je 1972. godine u Bijeljini. Završio je Gazi Husrev-begovu medresu, a potom i Fakultet islamskih nauka u Sarajevu. Bio je imam u džematima u Janji, Reutlingenu (Njemačka) i Čeliću.  Na mjesto glavnog imama Medžlisa IZ-e Janja i imama Atik džamije biva postavljen 2001. godine.

Hifz je počeo učiti 2014. godine, a učenje hatme pred komisijom za hifz Rijaseta Islamske zajednice u BiH završio je 28. januara 2019. godine. Hafiz Omer je u braku sa suprugom Sehvetom, a roditelji su dvije kćerke, hafize Fatime i Medine, i sina r. Ejjuba.

Prisutnima se u ime domaćina obratio imam Džedid džamije u Janji Kemal-ef. Gutić, a svečanosti su prisustvovali Ramiz Salkić, potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva tuzlanskog dr. Sead-ef. Seljubac, potpredsjednik Glavnog odbora Udruženja ilamijje Nesib-ef. Hadžić, hafizi, glavni imami, imami i brojni džematlije.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.