A+ A A-

Goražde: Svečanost u povodu nastavka radova na izgradnji džamije u džematu Obarak

U petak, 20.oktobra 2017. godine, upriličena je svečanost u povodu nastavka radova na izgradnji džamije u džematu Obarak, Medžlis Islamske zajednice Goražde.

21 10 2017 03 obarak dzamija

Svečanosti su, pored ostalih, prisustvovali: predstavnik ambasade Države Kuvajt u BiH, gosp. Halid Ed-Devseri, zamjenik generalnog sekretara Generalnog sekretarijata za vakufe Države Kuvajt gosp. Mensur Es-Sakabi sa svojim saradnikom gosp. Mešari El-Arade, direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini hfz.dr. Senaid Zajimović sa saradnikom gosp. Asmir Neimarlija, Muftija goraždanski Remzija ef. Pitić, kao i Glavni imam MIZ Goražde Rasim ef. Džafić i predsjednik MIZ Goražde dr. Kenan Kanlić.

Finansijska sredstva za nastavak radova obezbjedila je Vakufska direkcija Islamske zajednice putem vakifa Generalnog sekretarijata za vakufe Države Kuvajt, a sredstva će biti uplaćena na račun Vakufske direkcije putem Zekat House iz Kuvajta.

Na platou već započete džamije, uz prisutvo brojnih džematlija, zvanica i drugih gostiju. potpisan je S P O R A Z U M o realizaciji vakufskih sredstava za potrebe dovršetka izgradnje džamije u džematu Obarku MIZ Goražde. Sporazum su potpisali direktor Vakufske direkcije dr. Senaid Zajimović i predsjednik MIZ Goražde dr. Kenan Kanlić.

U svom obraćanju gosp. Mensur Es-Sakabi nije krio svoje zadovoljstvo i zahvalnost što je njegovoj zemlji, koja je, kako reče, mala na geografskoj karti, pripala čast da čini velike hajrate u drugim gradovima i državama među kojima je i ovaj u Goraždu.

Direktor Vakufske direkcije, dr. Senaid Zajimović je u svom obraćanju podsjetio da je Islamska zajednica jedan od najvećih investitora u zemlji, te da je putem i u saradnji sa svojim drugim institucijama i organizacijama uspjela obnoviti skoro sve porušene objekte i izgraditi na stotine novih.

Muftija goraždanski se iskreno i srdačno zahvalio gostima iz Države Kuvajt kao i Vakufskoj direkcije na pomoći koju nam pružaju. Rekao je da riječ Kuvajt sliči riječi kuwet aludirajući na snagu i energiju koju ova, samo geografski mala zemlja, ulaže na putu činjenja dobra.

Svoju posjetu Goraždu dragi gosti iz Države Kuvajt završili su klanjanjem džume namaza u Kajserija džamiji.

(www.vakuf.ba)