A+ A A-

Reisu-l-ulema na koncertu ilahija i kasida u Bugojnu: Neka horovi medresa, katoličkih i pravoslavih centara zajedno pjevaju

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH dr. Husein ef. Kavazović pozvao je sa sinoćnjeg koncerta ilahija i kasida horova medresa i Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, a koji je održan u Kulturno-sportskom centru Bugojno, na očuvanje bosanske tradicije i mirnog zajedničkog života svih njezinih naroda i građana, opisujući to kao miruh Bosne. On je bio počasni gost večeri ilahija i kasida u Bugojnu.

Bugojno može biti grad festivala, može biti grad susreta naše mladosti

„Ovdje u Bugojnu u jednom trenu mogu da budu horovi i naših medresa, naših katoličkih školskih centara i pravoslavnih centara. To Bugojno može. To je bosanska tradicija. Istrajte na tome. Valja nam čuvati sebe. Valja očuvati sebe od drugih, ali valja nam isto tako čuvati i sebe od sebe, odnosno ne zaboraviti ko smo i što smo i slaviti Bosnu, miruh kakav je uvijek bio u njoj“, kazao je reis Kavazović, zahvaljujući svima, a posebno Bugojancima, za divnu ovu večer.

Dodao je da Bugojno pokazuje da ime osjećaj za našu bosansku tradiciju, za onaj mir koji je u ovoj zemlji odgajan i njegovan, za tradiciju koja je vječna, tradiciju koju s koljena na koljena prenosimo i kao dobri znalci ugrađujemo u duše naše djece.

„Molim Boga da Bugojno uvijek bude grad mladosti. Zamolit ću vas da ovu tradiciju ne date odnijeti iz Bugojna“, poručio je reisu-l-ulema.

Naglasio je da je ova večer posvećena našim medresama:

„Našim školama o kojima se kroz stoljeća pronosi onaj dobar glas u našoj domovini i izvan nje, o medresama gdje odgajamo djecu da budu čestiti muslimani i dobri ljudi“, dodao je reisu-l-ulema Kavazović i dodao:

„Čestitam medresama, ovoj mladosti, nije lahko izaći na pozornicu i prenijeti ono što je stoljećima nastajalo u Bosni. Ilahije su nastajale su po tekijama, od deviša, u medresama, mahalama i sokacima. Pjevale su ih djevojke, bosanski ljudi, derviši. I to je Bosna. Sačuvajmo uspomenu na Bosnu, jer ta uspomena čuva nas.“

Koncert su organizirali Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u BiH i Muftijstvo travničko u suorganizaciji sa Medžlisom IZ Bugojno i Općinom Bugojno. Nastupili su horovi medresa i Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu uz muzičku pratnju benda Armina Muzaferije. Specijalni gost večeri bio je Latif Močević.

Nakon koncerta upriličena je večera za zvanice u Kulturnom centru Princeze Dževhere u organizaciji nadzornika Centra i upravitelja Ureda Rabite u Bosni i Hercegovini Abdullaha El-Garija.

  • 0202