A+ A A-

Reisu-l-ulema posjetio mekteb u bugojanskom džematu Poriče

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein-ef. Kavazović posjetio je, u nedjelju 22. oktobra, džemat Proriče, Medžlis IZ Bugojno, i prisustvovao mektebskoj nastavi u ovom džematu.

Posjeti su prisustvovali i muftija travnički Ahmed ef. Adilović, glavni imam MiZ Bugojno Vehid ef. Arnaut, šef Odjela za mektebe pri Upravi za vjerske poslove Rijaseta Enes Svraka i savjetnik Reisu-l-uleme za medije Muhamed Jusić.

Reisu-l-ulema će u narednom periodu obići mektebe u svim muftilucima u BiH. Cilj ovih posjeta mektebima je da se stekne uvid u primjenu jedinstvenih standarda, metoda i nastavnih sredstava, kao i različitosti koje su uvjetovane objektivnim okolnostima s kojima se naši imami susreću na terenu.

-Islamska zajednica se nalazi pred jednom prekretnicom kad je u pitanju naš odgojno-obrazovni sistem mekteba. Mi smo na posljednoj sjednici Vijeća muftija donijeli novi pravni program mektebske nastave. Želimo sagledati ova iskustva koja smo imali u posljednoj deceniji, naravno inovirati, jer život je naravno u stalnom pokretu. Inovirati određene programske sadržaje i naravno planove izvođenjem mektebske nastave. Drago mi je ovdje što sam vidio jednu dobru interakciju među djecom. Zdrava su nam hvala Bogu djeca, čila, vesela, radosna, vole dolaziti u mektebe, sa svojim imamom su uspostavili jako dobru komunikaciju, svejedno što je razlika u godinama što bi kazali velika. Vidi se da naši imami hvala dragom Bogu imaju iskustva kako animirati djecu. Drago mi je što sam vidio, Medžlis islamske zajednice Bugojno je u usponu, puno se uradilo, puno se radi. Planovi koje su mi kazali predsjednik i glavni imam i muftija na ovom području me vesele. Nadam se da ćemo uspjeti u našoj osnovnoj misiji a to je naravno poučavanje muslimana, odnosno posvećivanje njima, da je islam naređivanje i rad na dobro i odvraćanje što je loše, što je zlo itd. To je temeljna poruka islama i vidim da se to hvala dragom Bogu realizira na dobar način. Radostan sam i sretan da sam danas ovdje u ovom džematu, sa ovim našim džematlijama, imamkim odborom. Imamo i vidim hvala dragom Bogu, zajednica je aktivna i zdravi su odnosi među ljudima – kazao je reisu-l-ulema Kavazović.

Nakon održanog časa, imam i muallim Fuad-ef. Bišić je upoznao Reisu-l-ulemu sa uvjetima u kojima se odvija mektebska nastava za 48 mekteblija u ovom džematu.

  • 0101