edukativna platforma Islam.ba

A+ A A-

Delegacija Muftijstva bihaćkog u posjeti Mešihatu IZ u Hrvatskoj

  • 0101

Delegacija Muftijstva bihaćkog predvođena muftijom hafizom Mehmed-ef. Kudićem, posjetila je Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj i susrela se sa predsjednikom Mešihata muftijom dr. Aziz-ef. Hasanovićem i njegovim saradnicima. Ovo je uzvratna posjeta muftije Kudića muftiji Hasanoviću, a cilj ove posjete jeste razgovor o iskustvima i saradnji Muftijstva bihaćkog i Mešihata IZ u Hrvatskoj.

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je zahvalio svojim domaćinima na prijemu i korisnom razgovoru, te se referisao na važnost tješnje saradnje i razmjene iskustava unutar struktura i organizacionih jedinica Islamske zajednice.

- Islamska zajednica je jedinstvena Islamska zajednica, čije organizacione jedinice rade i sarađuju za opštu dobrobit islama, muslimana i ljudi u cjelini. Ova posjeta muftiji dr. Aziz-ef. Hasanoviću i Mešihatu IZ u Hrvatskoj je potvrda jačanja saradnje i razmjene iskustava u radu i djelovanju Muftijstva bihaćkog i Mešihata IZ u Hrvatskoj. Muftija dr. Hasanović je redovan predavač na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću, a brojni imami i vjeroučitelji u R Hrvatskoj su svršenici obrazovnih ustanova Muftijstva bihaćkog. Razgovarali smo o iskustvu življenja islama koje mi kao bosanski muslimani možemo ponuditi Evropi, a što Islamska zajednica u Hrvatskoj na pravi način predstavlja, o projektima brige o raznim kategorijama naših džematlija pogotovo onih u trećoj životnoj dobi, te o izgradnji i funckiji infrastrukturnih projekata Islamske zajednice. Drago mi je da Islamska zajednica u Hrvatskoj okuplja sve muslimane, raznih nacionalnosti, te brine o njima kao cjelini i da svi oni u Islamskoj zajednici pronalaze odgovore za svoje potrebe. Koristim priliku da se zahvalim muftiji dr. Hasanoviću i njegovim saradnicima na lijepom prijemu, te na ugodnom i korisnom razgovoru kojeg smo vodili o važnim temama - rekao je muftija Kudić.

Predsjednik Mešihata IZ u Hrvatskoj i muftija zagrebački dr. Aziz-ef. Hasanović je izrazio veliko zadovoljstvo zbog ove posjete, te se osvrnuo na dodirne tačke između Muftijstva bihaćkog i Mešihata IZ u Hrvatskoj.

- Mešihat IZ u Hrvatskoj i Muftijstvo bihaćko mnogo toga povezuje. Prvenstveno nas povezuje, jer smo prvi susjedi. Međutim, ono što je više od toga jeste da veliki broj muslimana koji žive i djeluju u R Hrvatskoj, a članovi su Islamske zajednice, su upravo sa područja Muftijstva bihaćkog. Većina naših imama i vjeroučitelja su svršenici Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću, koji svojim radom i djelovanjem doprinosi na misiji islama u R Hrvatskoj. Medresa „Reis Džemaludin-ef. Čaušević“ nam redovno pruža potrebne usluge za naše funkcionisanje, poput slanja veoma kvalitetnih učenika u ulozi ramazanskih i teravih imama i čestim dolaskom njenih profesora na teren i na razne događaje u organizaciji Mešihata. I mnogo je drugih razloga zbog čega je važno da sjednemo i razgovaramo o budućnosti, jer smo svi zajedno dio jedne jedinstvene Islamske zajednice i želimo da ona bude svakim danom sve jača i snažnija, a našim kvalitetnim i progesivnim djelovanjem ćemo u tome i pomoći. Zahvalan sam muftiji hafizu Kudiću koji je sa svojim najbližim saradnicima došao u posjetu Mešihatu IZ u Hrvatskoj, kako bi most saradnje i dalje jačali, a u interesu naše zajednice i našeg naroda u cjelini - poručio je muftija dr. Hasanović.

U delegaciji muftije Kudića su bili rukovodioci Službi Muftijstva bihaćkog Haris-ef. Veladžić i Sabahudin-ef. Begić, te koordinator za medije Nazif-ef. Horozović. Dok su pored muftije dr. Hasanovića domaćini bili dr. Mirza Šabić, predsjednik Sabora Isamske zajednice u Hrvatskoj, Mevludi-ef. Arslani, direktor Islamske gimnazije "dr. Ahmed Smajlović", mr. sc. Nermin-ef. Botonjić, sekretar Mešihata i hfz. mr. Aziz-ef. Alili, glavni imam zagrebački.

Delegacije su posjetile i Isamsku gimnaziju, a potom su obišli spomen obilježje Bošnjacima koji su dali svoje živote u odbrani R Hrvatske u protekloj agresiji na ovu zemlju i proučili im Fatihu. Dogovorene su još neke zajedničke posjete u narednom periodu, a posebno kada je u pitanju Islamski centar u Sisku i budući Islamski centar u Maljevcu, te jačanje kapaciteta Islamskog pedagoškog fakulteta i drugi važni segmenti zajedničkog djelovanja.

(Preporod.info)