A+ A A-

Zagreb: Hafiska dova Ahmedu Aliliju i Dževatu Zendeliju

  • 0101

U Zagrebačkoj džamiji danas poslije podne-namaza proučena je hafiska dova Ahmedu Aliliju i Dževatu Zendeliju, a svečanosti je prisustvovao i reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović koji je mladim hafizima uručio diplome.

Svečanosti su, pored reisu-l-uleme Husein-ef. Kavazovića, prisustvovali muftija zagrebački i predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj akademik Aziz-ef. Hasanović, muftija ljubljanski i predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Sloveniji Nevzet-ef. Porić, muftija za Sjevernu Ameriku Sabahudin-ef. Ćeman, reis u Sjevernoj Makedoniji Šaćir-ef. Fetahu, izaslanici institucija i ustanova Islamske zajednice u BiH, brojni drugi imami i istaknuti gosti.

Muftija zagrebački Aziz-ef. Hasanović je ukazao na specifičnost hafiske dove kao programa, na kojoj se promovira Božija Riječ koju Bog daje u prsa određenih ljudi.

Muftija Hasanović je, uz osvrt se na završeno 27. Međunarodno takmičenje u učenju Kur'ana i hafisku dovu, poručio da je svaki hafiz na takmičenju bio ambasador mira i ljubavi te da je islam vjera mira, ljubavi i poštovanja.

- Zapamtite, ovdje gdje se uči Kur'an i promoviraju kur'anske  vrijednosti, te stavljaju ispred i iznad svega dolazi Božiji bereket i oprost. Ovo je naša slika zbog koje smo ponosni i zahvalni. Dragi hafizi, neka vas Allah čuva kao što vi čuvate Njegovu riječ. Poručujemo Evropi i svijetu da je islam vjera ljubavi, mira, zajedništva i poštovanja i niko ne treba da se boji islama - poručio je muftija Hasanović u svom obraćanju na hafiskoj dovi i istakao zadovoljstvo što hafiskoj dovi prisustvuje reisu-l-ulema Kavazović, ali i reis Fetahu.

Tri poruke reisu-l-uleme Kavazovića

Reisu-l-ulema Kavazović je u svom obraćanju čestitao hafizima, njihovim roditeljima, muhaffizu, ali i cijeloj zajednici muslimana u Hrvatskoj. Ovom prilikom je uputio tri poruke ili vasijeta.

- Jedna je mladim hafizima. Poslanik, a.s. nam je kazao kako je najbolji onaj ko nauči Kur'an i druge podučava njemu. Vaš muhaffiz je to izvršio prema vama i mnogim drugim. Molim Boga da i vama da tu mogućnost i snagu da i vi na druge prenesete nur Božiji koji vam je darovan. Drugi vasijet je našoj ulemi. Podsjećam ih na Poslanika, a.s. koji nam je oporučio da olakšavamo, a ne otežavamo ljudima, činimo ih radosnim, a ne tužnim, okupljamo ljude, a ne da rastjerujemo. I vasijet našoj zajednici muslimana ovdje: kada god se vjernici okupe ovako, veličajući Allaha, On na njih spusti svoju milost i sekinet - kazao je reisu-l-ulema Kavazović, dodajući poruci za sve vjernike mudrost slučaja kada je jedan ashab pitao Poslanika, a. s. za savjet pa mu je Poslanik, a.s. oporučio da kaže kako vjeruje u Allaha, dž. š. i u tome ustraje.

Reisu-l-ulema Kavazović je istakao ulogu muftije Hasanovića i zahvalio mu na organiziranom vođenju muslimana u Hrvatskoj te prisutnima koji su uveličali ovu svečanost.

Prisutnima se obratio i reis Sjeverne Makedonije Šakir-ef. Fetahu koji je istakao kako su mladi hafizi dragulji Zagreba i ovog društva.

- To je najuzvišenija titula. Kod Allaha su oni dobili tu najčasniju titulu. Oni su čvrsta halka dugog lanca koji nas vodi u vrijeme ashaba. Sretni su muslimani ovoga kraja, svi mi, a posebno hafizi koji su naučili Kur'an -  kazao je reis Fetahu. 

Djeca džemata u Zagrebu

Muhaffiz hafiza i otac hafiza Ahmeda glavni imam Medžlisa Zagreb kurra-hafiz Aziz-ef. Alili je kazao kako su mladi hafizi djeca ovog džemata, što predstavlja poseban značaj za džemat i muslimane u Zagrebu.

- Sa zadovoljstvom možemo kazati da je za nas ovo veliki događaj. Očekujemo od naših mladih da budu nositelji i pronositelji dobra kroz lijep ahlak i da dostojanstveno nose ovu časnu titulu - kazao je hafiz Alili.

U svom obraćanju na hafiskoj dovi hafiz Alili je kazao kako je najveće bogatstvo ovoga svijeta hifz Kur'ana, a ova hafiska dova najljepši poklon na godišnjicu; četrdeset godina od početka gradnje Islamskog centra u Zagrebu, stoga je istakao da ova svečanost može biti posvećena svim vakifima.

Hafizima Ahmedu i Dževatu je bilo iznimno drago što je svečanosti prisustvovao i reisu-l-ulema Kavazović te što imaju zajedničku dovu.

- Odrastao sam u porodici gdje Kur'an zauzima posebno mjesto, uz oca hafiza i majku muallimu. Kroz srednju školu i na fakultetu sam redovnije počeo učiti hifz da bih tokom izolacije, uslijed pandemije, posvetio se hifzu i prije nepunih mjesec dana položio hifz. Ovo je poseban dan za mene i kolegu Dževata - kazao je Ahmed.

Hafiz Dževat podsjeća kako je na početku učenja hifza bilo poteškoća.

- Zapravo, nekada je bilo dionica kada je bilo teško, ali uspio sam. Stvarno mi je drago da Ahmed i ja možemo imati hafisku dovu zajedno - kazao je hafiz Dževat.

 Biografije hafiza

Ahmed Alili, sin kurra-hafiza Aziza i majke Lamije, je rođen  1997. godine u Zagrebu. Nakon završene osnovne škole upisuje Islamsku gimnaziju "Dr. Ahmed Smajlović" koju završava 2016. godine kao učenik generacije.

Za vrijeme srednjoškolskog školovanja učestvuje na više internacionalnih takmičenja. Na 20. evropskom takmičenju učača Kur'ana u Zagrebu osvaja 1. mjesto u kategoriji tilawet medresa, a dvije godine kasnije i 1. mjesto u kategoriji tilaweta na istom takmičenju.

Na 15. internacionalnom takmičenju u Moskvi 2014.  godine osvaja 7. mjesto. U maju 2016. godine na 58. svjetskom takmičenju učača Kur'ana u Maleziji osvojio je 15. mjesto. U maju 2017. godine na 34. svjetskom takmičenju učača Kur’ana u Iranu osvaja 13. mjesto.  U septembru 2018. godine osvaja 1. mjesto u hifzu pet džuzeva na međunarodnom takmičenju učača Kur’ana u Zagrebu.

Trenutno je apsolvent na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, a hifz pred Rijasetovom komisijom položio je 31. augusta ove godine.

Dževat Zendeli, sin Hatidže i Nedžbija, rođen je 2003. godine u Gostivaru, Republici Sjeverna Makedonija.

Osnovno školovanje i prva prijateljstva hafiz Dževat započinje u osnovnoj školi "Përparimi" te u mektebu u rodnom kraju, tačnije u Čegrane, općini Gostivar. Sa devet godina Dževat se seli u Zagreb, te počinje učiti stranice Kur'ana uz pomoć, podršku i motivaciju amidže hadži Zufera, koji mu je na tom putu bio najveći oslonac i ostao do dana današnjeg.

Tokom učenja hifza Dževat je učestvovao na takmičenjima učača Kur'ana u BiH, Sjevernoj Makedoniji, Kosovu, Hrvatskoj, Iranu i Saudijskoj Arabiji.

Završetkom osnovne škole upisuje Islamsku gimnaziju "Dr. Ahmed Smajlović“. Pored školskih obveza  nastavlja učenje Kur'ana napamet te hifz privodi kraju 2020. godine. Krajem ljeta 2020. godine polaže hifz uspješnim ishodom pred komisijom Rijaseta Islamske zajednice u BiH, čime je stekao titulu hafiza Kur’ana časnog.

Iste godine završava gimnaziju i upisuje Pravni fakultet u Zagrebu.

(E.S./Preporod.info)