Logo

Predsjednik Slovenije posjetio muftiju Grabusa

  • Published in
  • Kategorija: Mešihati
  • Štampa

13 06 2021 01 slovenija posjeta predsjednika

U petak, 11. juna 2021. godine, predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor posjetio je muftiju slovenačkog prof. dr. Nedžad-ef. Grabusa, te obišao Muslimanski kulturni centar i Ljubljansku džamiju.

Predsjednik Pahor još ranije, u maju 2013., na poziv muftije posjetio Mešihat Islamske zajednice u Republici Sloveniji, što je bila i prva posjeta jednog predsjednika Slovenije Islamskoj zajednici.

Muftija Grabus zahvalio je predsjedniku Republike Slovenije, koji je danas prvi put posjetio i džamiju, na podršci tokom njene izgradnje.

U izjavi za medije, muftija je rekao da je predsjednik Pahor razumio kontekst društva i države. „U Islamskoj zajednici smo zadovoljni što smo tokom izgradnje džamije imali priliku prvo sarađivati s njim kao premijerom, a kasnije i kao predsjednikom Republike“, kazao je.

Podsjetio je na njihov susret 2013. godine, kada smo, kako je kazao, "samo sanjali dan kada ćemo u Sloveniji doživjeti tako lijep i izuzetan objekt. Danas je ovaj cilj postignut i možemo biti ponosni na objekat Muslimanskog kulturnog centra kako u Islamskoj zajednici u Sloveniji, tako i u širem društvu“, zaključio je muftija Grabus.

U izjavi nakon posjete, predsjednik Borut Pahor je rekao da su muslimani, sa svojom vjerom, dio područja već stotinu godina, te da džamija u Ljubljani nije prva džamija u Sloveniji. Prije više od 100 godina sagrađena je mala džamija u mjestu Log pod Mangartom, koja je srušena nakon Prvog svjetskog rata.

Predsjednik Republike Slovenije naglasio je da je uvijek bio za izgradnju džamije, a tokom današnje posjete ocijenio je da je to prelijepa zgrada. "Ponosan sam što je ova zgrada sagrađena u glavnom gradu Slovenije, u njenom centru, i što je ovako dobro prihvaćena među našim ljudima. Nadam se da će vam dobro služiti", rekao je.

Predsjednik Borut Pahor zahvalio se muftiji Grabusu na dobroj saradnji kada su u pitanju pitanja Islamske zajednice u Sloveniji, kao i druga, općenita pitanja društvenog razvoja za koja predsjednik Republike Slovenije želi da budu puno inkluzivnija a manje ekskluzivna.

Ovom prilikom predsjednik se zahvalio muftiji Grabusu za doprinos dijalogu i zalaganje za toleranciju. Ocijenio je da je kao vođa Islamske zajednice u Sloveniji u više navrata bio prisiljen odgovoriti na znakove netrpeljivosti koji su bili povezani ili sa nacionalnom ili sa vjerskom dimenzijom.

"Složili smo se da vjerski dijalog, politički dijalog i institucionalni dijalog u Sloveniji dobro napreduju, ali da možemo učiniti mnogo više."

„Prije svega, kao ljudi različitog identiteta, moramo biti osjetljivi na ponos i dostojanstvo drugog. Tek kad suosjećamo s boli drugog, drugi će shvatiti brigu za naše dostojanstvo. Moramo kao razvijeno društvo shvatiti i usvojiti ovaj reciprocitet “, rekao je.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.