Logo

Održana redovna Skupština Islamske Zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike

  • Published in
  • Kategorija: Dijaspora
  • Štampa

15 05 2022 01 sjednica sad

Redovna Skupština Islamske Zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike (IZBSA) kojoj prisustvuje 79 delegata iz 61. džemata održana je u Islamskom kulturnom centru (IKC) džemata “Bošnjak” u Des Moinesu, Iowa (SAD).

Muftija IZBSA dr. Sabahudin Ćeman je za Preporod.info rekao da je uživo Skupština održana nakon pauze od dvije godine, uz prisustvo od gotovo 100 delegata iz dvadeset država SAD i Kanade.

- Skupština je održana u subotu i na njoj smo iznijeli i usvojili izvještaje o radu svih organa IZBSA, te donijeli niz važnih odluka za još uspješniji rad i djelovanje IZ na ovim prostorima. Posebno želim naglasiti usvajanje Odluke o osnivanju Ureda za vakuf i prijedloga pravilnika o njegovom radu. Ovo je jedini akt koji nam je nedostajao u procesu reorganizacije IZBSA, a u narednom periodu ćemo provesti javnu raspravu u našim džematima pa, ako Bog ga, sljedeće godine planiramo usvojiti finalni dokument koji će biti implementiran na terenu a u svrhu zaštite vakufske imovine čija vrijednost sada iznosi više od 200 miliona dolara - naglasio je muftija Ćeman.

Drugi dan skupštine IZBSA je predviđen za seminar za imame i delegate, u zajedničkim i odvojenim sesijama. Tema četvrtog redovnog seminara je “Izazovi institucionalnog organizovanja vjerskog života u Sjevernoj Americi”. Osam različitih tema predstavili su dr. Mustafa Hasani, dr. Senad Ćeman, dr. Enes Svraka, muftija dr. Sabahudin Ćeman, dr. Hazim Fazlić, mr. Muriz Mešić i mr. Damir Hasanović.

- Islamska zajednica je, pored izazova kroz koje je cijeli svijet prolazio tokom protekle dvije godine, pokazala svoju snagu i spremnost da se nosi s izazovima, te je njen rad i samo poslovanje dodatno ojačan. Našim zajedničkim naporima radit ćemo na njenom dodatnom jedinstvu i jačanju uz pomoć svih nas, od džematlija, odbora, imama, glavnih imama, do samog muftije, a naše dvodnevno druženje je svjedočilo da za to imamo volje i kapaciteta - zaključio je muftija. 

Sinoć je održan tradicionalni mevludski program koji se održava nakon svake skupštine u organizaciji džemata domaćina. Program je vodio imam džemata "Bošnjak" hfz. Nermin Spahić.

- Mevlud je upriličen u džamiji "Es-Selam" koja je još u izgradnji, ali koja nam je omogućila da održimo mevludski program. U programu su učestvovali imami sa područja Sjeverne Amerike, koji su oduševili sve prisutne - rekao je hafiz Spahić.

(Preporod.info)

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.