Logo

Ozvaničena registracija Medžlisa NRW

  • Published in
  • Kategorija: Dijaspora
  • Štampa

12 11 2021 02 registracija njemackaDüsseldorf, 11.11.2021. – Nakon što je u martu mjesecu 2021. godine održana osnivačka skupština Medžlisa Nordrhein-Westfalen (NRW- Sjeverna Rajna-Vestfalija), Okružni sud u Düsseldorfu danas je potvrdio registraciju medžlisa kao pravnog lica i kao krovnu organizaciju bošnjačkih džemata u ovoj, inače najmnogoljudnijoj, njemačkoj pokrajini. Nakon što su se ispunili svi tehnički uslovi Medžlis NRW će ubuduće biti pravni subjekat i zvanično nositi ime: Islamische Gemeinschaft der Bosniaken in Deutschland – Landesverband NRW. 

U povodu ove vijesti, predsjednik Medžlisa NRW, Mustafa Burnić je u izjavi za web-portal Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj istakao svoje zadovoljstvo uspješno okončanim procesom registracije Medžlisa.

“Nakon što smo u martu mjesecu ove godine održali osnivačku skupštinu, usvojili statut i ispunili sve ostale tehničke i administrativne uslove, okružni sud iz Düsseldorfa nam je dao zeleno svjetlo za registraciju Medžlisa. Naš medžlis je sada pravno registrovan. Drago nam je da smo mi prvi medžlis u Njemačkoj koji je i zvanično registrovan kod njemačkog suda kao pokrajinski ogranak Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj. U dosadašnjem periodu mi smo funkcionirali samo u internoj organizaciji IZBNJ bez zvanične registracije.” – rekao je Mustafa Burnić i nastavio: “Ovo je važan korak za daljnju institucionalizaciju Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj, s obzirom da se saradnja države i vjerskih zajednica u Njemačkoj odvija na nivou saveznih pokrajina. Mi smo u proteklih nekoliko mjeseci uspostavili saradnju sa pokrajinskom vladom. Preko naših predstavnika aktivan smo član u komisiji za islamsku vjeronauku u našoj pokrajini, gdje usko sarađujemo sa ostalim muslimanskim organizacijama.”

O budućim koracima, Mustafa Burnić kaže: “Medžlis u budućnosti treba da bude važan servis za sve naše džemate. Na našoj pokrajini trenutno djeluju 22 bošnjačka džemata. Nadamo se da ćemo zajedničkim snagama uspjeti dodatno objediniti i ojačati naše džemate u svakom pogledu. Naš krajnji cilj je svakako zvanično priznanje Medžlisa NRW kao zvanične vjerske zajednice (Religionsgemeinschaft) i koorporacije javnoga prava (Körperschaft des öffentlichen Rechts), što je status kakav trenutno uživaju crkve i ostale vjerske zajednice u Njemačkoj. To bi nam omogućilo dodatne beneficije u njemačkom društvu, a bilo bi važno i veliko priznanje za našu cjelokupnu Islamsku zajednicu. Nadam se da ćemo svi zajedno raditi na tom putu. To će biti jako složen i zahtjevan proces, koji će od nas zahtijevati mnogo truda i napora, ali uz Allahovu pomoć, nadamo se uspjehu.”

Podsjećamo, na osnivačkoj skupštini održanoj u martu mjesecu izabran je petočlani Izvršni odbor Medžlisa NRW, kojeg pored glavnog imama, Nedžad ef. Nuhića, koji je po položaju član izvršnog odbora, sačinjavaju još: predsjednik, Mustafa Burnić iz Kölna; potpredsjednik, Mustafa Hadžić iz Bonna; sekretar, Amer Mehmedović iz Wittena te blagajnik, Amela Mujezinović iz Aachena.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.