Logo

Održana konstituirajuća sjednica Skupštine Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj

  • Published in
  • Kategorija: Dijaspora
  • Štampa
  • 0101

Jučer je u Mainzu održana konstituirajuća sjednica Skupštine Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj.

Na početku se prisutnim članovima Skupštine putem video zapisa obratio Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Husein-ef. Kavazović i uz prigodnu poruku poželio uspješan rad ovom tijelu.

Sjednicom je predsjedavao predsjednik Skupštine gosp.. Edin Atlagić. Konstituirajuća sjednica je okupila velik broj i novih lica koje u naredne četiri godine očekuju novi izazovi u radu. Predloženi obimni dnevni red sadržavao je važne tačke, među kojima i ove: usvajanje Izvještaja o radu Izvršnog odbora Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj (IZBNj); biranje novoga rukovodstva Skupštine IZBNj; usvajanje predloženih izmjena Statuta i Izbornih pravila IZBNj. Na temelju ovih akata će biti sprovedeni predstojeći izbori na srednjem i saveznom nivou. Pomenute tačke sa sobom su nosile plodonosnu razmjenu mišljenja i stavova. Predstojeći izbori u Zajednici su svakako najveći zadatak koji stoji pred novoizabranim rukovodstvom Skupštine kao i Izvršnog odbora. Na mjesto predsjednika Skupštine članovi ovog tijela ponovo su ukazali povjerene gosp. Edinu Atlagiću iz džemata Ulm, za potpredsjednika izabran je član Skupštine iz džemata Mühlheim a. d. Ruhr Hfz. Sabahudin-ef. Skejić, a na mjesto sekretara članovi Skupštine povjerenje su dali Amelu Aganoviću iz džemata Regensburg.

Poseban značaj u radu imala je delegacija Rijaseta koja je na poziv rukovodstva Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj učestvovala u ovom zasjedanju.

Na kraju zasjedanja vođa delegacije dr. Enes Ljevaković, zamjenik reisu-l-uleme, čestitao je članovima Skupštine izbor, konstruktivan rad i poželio uspjeh u povjerenom mandatu svim izabranim.

Sjednica je završena dovom koju je proučio dr. Enes Ljevaković.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.