Logo

Održana redovna augustovska sjednica IO-a IZBSA

  • Published in
  • Kategorija: Dijaspora
  • Štampa

izb sjeverna amerika 1

Izvršni odbor Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike na čelu sa muftijom Sabahudin ef. Ćemanom održao je svoju redovnu sjednicu na kojoj je u prvoj tačci sekretar IZBSA podnio izvještaj o protekloj akciji kurbana koja je sprovedena u organizaciji Rijaseta IZ-e u BiH.

Na prostoru Sjeverne Amerike akcija je uspješno sprovedena te je uplaćen 2581 kurban što je 146 kurbana više nego u 2019. godini a što predstavlja rastući trend. U 2020. godini prikupljeno je preko 3300 kurbana ali zbog panedmije i neposjećivanja naših džematlija domovini većina vijernika se odlučila uplatiti kurbane preko svojih džemata.

Izvršni odbor je također razmatrao trenutno stanje u džematima a zbog ponovnog vala pandemije te o koracima koje bi IZBSA trebala poduzeti kroz smjernice za nastavak rada džemata nakon godišnjih odmora a posebno kroz održavanje mekteba i većih okupljanja poput džuma namaza. IZBSA će tokom mjeseca augusta izdati preporuke za džemate kako bi se širenje corona virusa unutar naših zajednica smanjilo na najmanji mogući nivo.

Raspravljalo se i o načinu održavanja mektebske nastave te će se putem Ureda za vjerske poslove izdati namjenske smjernice za mektebsku nastavu.

IO je razgovarao i o generalnom stanju u džematima sa posebnim osvrtom na uslove rada imama kao i rezultatima koje imami pružaju unutar džemata. Zaključeno je da će se organi IZBSA na svim nivoima animirati u narednom periodu kako bi se sistemski poboljšalo stanje u džematima i kako bi se postizali još bolji rezultati.

Šef Ureda za hadž IZSBSA Ismet ef. Zejnelović je informisao IO o mogućnosti odlaska na Umru nakon dužeg perioda. IO-a je podržao realizaciju projekta Umre za mjesec oktobar te će javnost biti uskoro informisana o detaljima za prijavu putem web sita IZBSA i Facebook stranice.

IO je raspravljao i o drugim tačkama te je donio nekoliko odluka i zaključaka.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.