Promo banner

A+ A A-

Skupština Medžlisa NRW donijela odluku o registraciji medžlisa

znak iz 2015U nedjelju 21.03.2021.g. održana je skupština Medžlisa Nordrhein-Westfalen (Sjeverna Rajna-Vestfalija). Zbog epidemioloških mjera, sjednica je održana online putem Zoom aplikacije. U radu skupštine učestvovalo je 25 predstavnika iz ukupno 12 džemata, a ispred Krovne organizacije Islamske Zajednice Bošnjaka u Njemačkoj skupštini su prisustvovali Asim ef. Jelovac, zamjenik predsjednika skupštine IZBNJ i Zenahir Mraković, potpredsjednik Izvršnog odbora IZBNJ.

Glavna tema ovog zasjedanja bili su procesi u NRW i učešće Medžlisa u istima. Razmatran je i usvojen Statut te donesena odluka o registraciji Medžlisa kao pravnog lica.

Izabran je i novi petočlani Izvršni odbor kojeg će, pored glavnog imama, Nedžad ef. Nuhića, koji je po položaju član izvršnog odbora, u budućnosti sačinjavati još: predsjednik, Mustafa Burnić iz Kölna; potpredsjednik, Mustafa Hadžić iz Bonna; sekretar, Amer Mehmedović iz Wittena te blagajnik, Amela Mujezinović iz Aachena.

Registracija Medžlisa kao pravnog subjekta predstavlja važan korak u daljnoj institucionalizaciji Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj. S obzirom na federalno uređenje, ali i geografsku veličinu Njemačke, registracija i uspostava Medžlisa nema alternativu. Pored toga, medžlisi predstavljaju važnu organizacionu jedinici u ustrojstvu Islamske zajednice u BiH.

U kratkoj izjavi za web-portal igbd.org, potpredsjednik Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj, Zenahir Mraković objasnio je trenutne procese oko uspostave medžlisa: „Ukoliko se izuzme „Njemačka islamska konferencija“ (DIK) na saveznom nivou koji se bavi temama dijaloga, integracije i međusobne saradnje, sva ostala suštinska pitanja koja se tiču religijskih zajednica pa time i muslimana su na nivou republičkih pokrajina. To dovoljno govori koliko je neophodno na tom nivou imati funkcionalne strukture, u našem slučaju medžlise. Druge muslimanske zajednice su to davno uvidjele i svoje zajednice prilagodile tom federalnom ustrojstvu Njemačke. Mi smo tu nažalost u zaostatku i možda smo jedina veća muslimanska zajednica u Njemačkoj koja još uvijek nema funkcionalan središnji nivo. Sve pokrajine u kojima se nalazi većina naših džemata vode određene procese institucionalizacije islama te imaju programe i platforme preko kojih sarađuju sa muslimanskim zajednicama. Mi u tim procesima stojimo po strani i uglavnom nas predstavljaju druge i u ime nas govore druge muslimanske zajednice, jer nemamo registrovane medžlise (Landesverbände) koji su osnovni preduslov da bi bili partner državi. O potpisivanju državnog ugovora koji se nudi u NRW ili eventualnom sticanju statusa korporacije javnog prava ne može biti ni govora bez prethodnog registriranja medžlisa. Time bi za našu Zajednicu bile otvorene nove perspektive i potencijali.“

Prema Zenahiru Mrakoviću daljnje jačanje medžlisa treba da bude apsolutni prioritet u jačanju organizacije Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj: „Otuda bi uspostavu funkcionalnih medžlisa i osiguranje njihovog finansiranja trebalo uvrstiti u apsolutne prioritete djelovanja Islamske zajednice. To je put koji nema alternativu. Time bi znatno unaprijedili i našu međudžematsku saradnju i bolje koordinirali vjerske aktivnosti. Jednostavno, imidž islamske zajednice bi bio drugačiji ukoliko bi krenuli tim putem, kojim već uveliko idu druge muslimanske zajednice.“

Amar Pintol