Promo banner

A+ A A-

Gazi Husrev-begov mihrab u Klagenfurtu

  • 0000

Islamski kulturni centar Gazi Husrev-beg u Austriji u Klagenfurtu planira otvorenje džamije Srebrenica Blume Moschee do kraja 2021.

U izgradnju bi na kraju trebalo da bude uloženo malo više od milion eura, ne računajući dobrovoljni rad kojeg su uložili njeni članovi. Finansijska konstrukcija svih radova se polahko privodi kraju, što otvara mogućnost planiranja svečanog otvorenja u doglednoj budućnosti.

Ova džamija je građena u slozi koja je okupila Bošnjake širom Austrije. Ovi primjeri bošnjačke međusobne solidarnosti i pomaganja slikovito potvrđuju narodnu mudrost da složna braća kuću grade.

Naime, Bošnjaci koji žive u Salzburgu i Gracu su u proteklih deset dana sakupili između sebe 10.370 eura koje su uvakufili u ovu džamiju.

U Salzburgu je Nedžad Suljić okupio svoje prijatelje i poznanike na ideji da se uvakufe u ovu džamiju, a u Gracu je hadžija Muhamed Mehmedović okupio svoje prijatelje i poznanike.

Ovi vakifi se u svojim džematima zauzimaju za jedinstvo Islamske zajednice, kao i za čvrstu duhovnu povezanost sa Islamskom zajednicom u BiH.

Želeći da svoj imetak ulažu u trajne vakufe Islamske zajednice oni su odlučili da pomognu gradnju Srebrenica Blume Moschee u Klagenfurtu.

U kontekstu iste priče je prije par sedmica došla i donacija u materijalu od hadžije Esmira Ramovića u vrijednosti od približno 10.000 eura.

Na isti način je i hadžija Džafo Sadik iz Beča odlučio da uvakufi kompletne troškove izgradnje mihraba ove džamije, koji bi trebao biti identičan onome u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, kako po izgledu, tako i po ugradbenim materijalima.

Ovakva vrsta angažiranosti potvrđuje koliko su Bošnjaci spremni da grade i podrže slogu, te koliko je veliki potencijal koji daje sloga i zajedništvo.

(Preporod.info)