Logo

Islamska zajednica Bošnjaka u Njemačkoj otvorila kontakt za krizne slučajeve

  • Published in
  • Kategorija: Dijaspora
  • Štampa

zastava iz 2

Pandemija koja je izazvana novim koronavirusom i dalje predstavlja do sada nezabilježen izazov za našu društvenu zajednicu. Islamska zajednica Bošnjaka u Njemačkoj je već napravila određene korake kada je u pitanju suzbijanje/usporavanje širenja epidemije u Njemačkoj. Između ostalog IZBNj je preporučila džematima da prate instrukcije i upute saveznih i pokrajinskih ministarstava zdravstva (Gesundheitsministerium), lokalnog zdravstvenog zavoda (Gesundheitsamt), te Instituta Robert-Koch. IZBNj je nadalje obustavila sve aktivnosti i okupljanja u svim džematima u Njemačkoj, ali i apelovala na sve članove da se pridržavaju principa lične i respiratorne higijene koja je duboko ukorijenjena u muslimanskoj tradiciji i islamskom nauku.

Svjesni činjenice da aktuelna dešavanja utječu kako na fizičko, tako i na psihičko zdravlje svakog pojedinca IZBNj je odlučila pokrenuti slijedeći korak u pružanju podrške svojim članovima. Nerijetke su pojave usamljenosti, depresije, anksioznosti kod osoba koje su izolovane, a posebno kod rizičnih grupa koje su pogođene ovim virusom. Stoga je od strane rukovodstva IZBNj otvoren kontakt za krizne slučajeve. Naime riječ je o  psihloškom savjetovanju sa Dr. Amra Hodžić. U obavjštenju koje je danas bjavljeno na web-stanici Mešihata se između ostalog ističe:

- Iz biografije dr. Amre Hodžić izdvajamo: studirala je psihologiju u Kuala Lumpuru u Maleziji, te odbranila postdiplomski rad i doktorat na Max-Planck-Institutu u Tübingenu i Frankfurtu. Objavljivala je stručne radove u „Journal of Neuroscience“ i „Human Brain Mapping“. Dr. Hodžić je psihologinja koja kordinira rad sa ženama u džematu BKC-Frankfurt, osnivač je i psihološki savjetnik u udruženju „RAHMA Muslimisches Zentrum für Mädchen, Frauen und Familien e.V.“ (bos. Rahma Muslimanski centar za djevojke, žene i porodice“).

Ukoliko imate potrebu stupiti u kontakt sa Dr. Hodžić isto možete učiniti putem E-Maila na seelsorge@igbd.org.  Nakon Vašeg javljanja Dr. Hodžić će Vam ponuditi termin za telefonski razgovor. Napominjemo da je svaki razgovor anoniman i da se poštuju principi o zaštiti identiteta i podataka klijenata.

Kao uvod za ovoj projekat Dr. Hodžić pripremila je kratki osvrt na temu „Stresne životne situacije i osječaj straha“. Predavanje možete pronaći ovdje.

(www.igbd.org)

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.