A+ A A-

USTAVNA ODLUKA IZ U SRBIJI

reis1 (Small) (Custom)

     U cilju pravilnog shvatanja i uspješne primjene Ustava Islamske zajednice u Srbiji (u daljem tekstu: Ustav), Sabor Islamske zajednice u Srbiji (u daljem tekstu: Sabor), dana 27. marta 2007. god. donosi

 Ustavnu odluku

 

Član 1.

U smislu člana 1. i 2. Ustava, Mešihat Islamske zajednice u Srbiji (u daljem tekstu: Mešihat) uputiće dopis svim nadležnim državnim organima, međunarodnim islamskim organizacijama, islamskim zajednicama u okruženju, važnim diplomatskim predstavništvima islamskih zemalja, značajnim međunarodnim institucijama, diplomatskimm predstavništvima zemalja stalnih članica u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija, da je od dana usvajanja Ustava, Islamska zajednica u Srbiji (u daljem tekstu: Islamska zajednica) jedini legitimni vjerski predstavnik interesa muslimana na svom području.

 

Član 2.

U smislu člana 5. Ustava, Islamskoj zajednici se priznaje pravo uspostave posebnih odnosa sa Islamskom zajednicom u Bosni i Hercegovini.

Islamskoj zajednici Sandžaka se priznaje kontinuitet odnosa sa Islamskom zajednicom u Bosni i Hercegovini.

Priznaje se kontinuitet posebnih odnosa Odbora Islamske zajednice Preševo, Bujanovac i Medveđa sa Islamskom zajednicom na Kosovu.

Priznaje se pravo Muftijstva preševskog za uspostavom posebnih odnosa sa Islamskom zajednicom na Kosovu.

 

Član 3.

U smislu člana 72. Ustava, a shodno članu 2. stav 4. ove odluke, izuzetno, za muftiju preševskog muraselu izdaje predsjednik Predsjedništva Islamske zajednice Kosovo.

 

Član 4.

Prilikom izbora članova Mešihata vodiće se računa da ukupan broj članova sa područja Muftijstva preševskog ne bude manji od tri.

 

član 5.

Mešihat će voditi računa o ravnomjernoj zastupljenosti muftija u delegacijama na međunarodnim islamskim skupovima.

 

Član 6.

Mešihat će se pobrinuti da muftijstva imaju ravnopravan pristup nenamjenskim stranim donacijama Islamskoj zajednici, sa posebnim prioritetom na nerazvijena područja Islamske zajednice.

 

Član 7.

Islamska zajednica će podržati osnivanje novih obrazovnih ustanova na nivou muftijstava u skladu sa realnim mogućnostima.

 

Član 8.

Zbog jezičkih posebnosti, a u skladu sa dosadašnjom praksom, Muftijstvo preševsko može organizovati hadž i u sopstvenoj režiji.

 

Član 9.

U aktivnostima vezanim za dijasporu Islamske zajednice učestvovaće i organi muftijstva sa čijeg područja su pretežno članovi dotičnog džemata u dijaspori.

 

Član 10.

Za objediniteljski period, predsjednika i članova Mešihata bira Sabor Islamske zajednice na konstituirajućem zasjedanju.

 

Član 11.

Objediniteljski period Islamske zajednice traje godinu dana.

Nakon isteka perioda iz 1. stava ovog člana biće raspisani izbori u Islamskoj zajednici na svim nivoima u skladu sa ovim Ustavom.

 

Predsjednik Sabora

Islamske zajednice