A+ A A-

ZAVRŠEN DVODNEVNI SAMIT ARAPSKE LIGE

arapskaliga_summit     Arapski lideri su oživjeli takozvani plan teritorije za mir s Izraelom, i uputili mu poziv da prihvati inicijativu. Lideri su danas zvanično odobrili plan na završetku dvodnevnog samita Arapske lige u glavnom saudijskom gradu Rijadu - izvještava VOA news.  Lideri kažu da prijedlog nudi mogućnost priznanja Izraela i mira sa svim izraelskim susjedima. 

Palestinski predjsednik Mahmud Abas poziva Izrael da ne propusti još jednu šansu za rješenje izraelsko-palestinskog sukoba.

     State Department je pozdravio odluku Arapske Lige da oživi plan koji ističe važnost uloge arapskih lidera u promoviranju mira.

     Izraelski premijer, Ehud Olmert, je rekao da bi plan, s nekim izmjenama, može biti osnova za razgovore izmedju Izraela i umjerenih arapskih zemalja. Medjutim, arapska liga je plan odobrila bez izmjena. Planom se poziva na normalne odnose s Izraelom ukoliko se povuče s teritorija okupiranih u šestodnevnom ratu 1967.

     S druge strane, IRNA javlja da su lideri arapskih zemalja na početku usvojenog teksta bilo kakav mir sa Izraelom uslovili prihvatanjem arapskog mirovnog prijedloga usvojenog u Bejrutu 2002. godine.

     "Pravedan i svestran mir u regionu je moguće postići samo kada se okupatorski izraelski režim povuče sa svih arapskih teritorija, osigura neophodne uvjete za povratak palestinskih prognanika i prihvati formiranje nezavisne države Palestine", ističe se u usvojenoj deklaraciji, a prenoosi IRNA.

     Od generalnog sekretara Organizacije ujedinjenih nacija je zatraženo da se založi za oslobađanje preko 10.000 Palestinaca zatočenih u zatvorima cionističkog režima.

     Lideri arapskih zemalja su ponovili zahtjev za demilitarizaciju Bliskog istoka te naglasili da sve zemlje imaju pravo razvijati mirnodopske nuklearne aktivnosti.