A+ A A-

OHR BI TREBAO ZAUSTAVITI KRŠENJE USTAVA I ZAKONA

srebrenica2.     Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić iznenađen je stavom OHR-a koji Rezoluciju Skupštine općine Srebrenica opisuje kao neustavan "pravni akt", te oštro osuđuje preporuku portparola OHR-a upućenu vlastima RS da "sada postoje mogućnosti za akcije", te da bi vlasti tog entiteta "te akcije trebale poduzeti što je prije moguće", saopćeno je iz Silajdžićevog kabineta.

     Preporuke poput one koja vlastima RS sugerira bilo kakvu "akciju", ignoriraju senzitivnost ovog pitanja nakon presude Međunarodnog suda pravde, te prijete da dovedu do ugrožavanja sigurnosti građana Srebrenice.
     - Bilo bi poželjno da sam OHR preduzme "akcije" kako bi se konačno zaustavila gruba kršenja Ustava i zakona BiH koja se svakodnevno dešavaju u RS, poput bespravne gradnje na zemlji prognanika i povratnika, opstruiranja povratka, neprocesuiranja osumnjičenih ratnih zločinaca, te njihovog zapošljavanja u državnim institucijama, i slično -kaže se u saopćenju.

 Tihić: Sankcije bi bile novo kažnjavanje porodica žrtava

     Visoki predstavnik Kristijan Švarc-Šiling (Christian Schwarz-Schilling) pozvao je predsjednike Stranke za BiH, SDA i SDP-a Harisa Silajdžića, Sulejmana Tihića i Zlatka Lagumdžiju da se danas popodne sastanu u zgradi Predsjedništva BiH.
     Kako je za "Dnevni avaz" izjavila Sanja Bagarić, savjetnica za medije bošnjačkog člana Predsjedništva Harisa Silajdžića, prema najavama, tema ovog sastanka bit će Srebrenica.

 Razni apsurdi

     To je našem listu potvrdio i lider SDA Sulejman Tihić, koji apsolutno ne vjeruje da će Švarc-Šiling pozvane upozoravati o sankcijama koje bi mogao poduzeti ukoliko Skupština općine Srebrenica usvoji odluku o izdvajanju Srebrenice iz RS.
     - U BiH je mnogo svakakvih apsurda, ali mislim da bi to bio jedan od najvećih i time bi građani Srebrenice, porodice žrtava i njihovi politički predstavnici još jedanput bili kažnjeni - kaže Tihić.
     Razlog što su na današnji sastanak pozvani samo Silajdžić, Lagumdžija i on, Tihić vidi u tome što su njihove tri stranke dale podršku izdvajanju Srebrenice iz RS. Međutim, to što je OHR ocijenio protuustavnom Rezoluciju o Srebrenici, prema njegovim riječima, "govori o tome da ili ti pravnici iz OHR-a ne znaju pravo ili su zlonamjerni".

 Spisak odgovornih

     - Ni u jednoj državi nije protuustavno tražiti izmjene ustava i svako ima pravo da pokreće inicijative, pa i općinska vijeća. Konkretno, Rezolucija o Srebrenici će biti pretočena u zahtjev poslanika SDA, SBiH i SDP-a za izmjene Ustava BiH, te u zakon o specijalnom statusu Srebrenice i tog područja uopće. To je sasvim legalno i legitimno - navodi Tihić.
     Smatra i da bi današnja tema razgovora trebala biti fokusirana na sve ono što se u zadnje vrijeme dešavalo, počevši od presude Međunarodnog suda pravde u Hagu, koja potvrđuje da je počinjen genocid, do pitanja osoba koje se nalaze na spisku odgovornih za ratne zločine, a rade u policiji RS. No, ističe da u pozivu Švarc-Šilinga nisu precizirani detalji sastanka.

 Ne vjerujem obećanjima RS

     Tihić kaže da nije dovoljno upoznat s jučerašnjom odlukom Vlade RS, kojom je Srebrenica proglašena područjem od posebnog ekonomsko-socijalnog značaja.
     - Javnost, a posebno ona u Srebrenici, zna da vlasti RS već 12 godina nisu ništa učinile na procesuiranju odgovornih za genocid, nisu nijednu jedinu osobu kaznile za zločin, za masovne grobnice, nisu obišle žrtve, a čak u policijskim i državnim strukturama rade osobe koje su usko vezane za genocid. I zar sada treba neko vjerovati obećanjima RS? Ako građani Srebrenice vjeruju, onda vjerujem i ja - dodaje predsjednik SDA.

(www.avaz.ba)