Promo banner

A+ A A-

UKLONITI PREPREKE KOJE SPREČAVAJU GRAĐANE DA IMAJU DVOJNO DRŽAVLJANSTVO

schwartz_schiling     Visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije Christian Schwarz-Schilling apelirao je na bh. vlasti da uklone prepreke koje sprečavaju građane BiH da posjeduju dvojno državljanstvo, saopćeno je iz OHR-a.

     Ova institucija prati reformu zakonodavstva u oblasti državljanstva još od 1997. godine. Trenutni zakonski propisi u BiH zahtijevaju da građani koji posjeduju dvojno državljanstvo odaberu jedno državljanstvo i odreknu se drugog ukoliko se bilateralni sporazum između BiH i predmetne zemlje ne zaključi do 1. januara 2013. godine.
     Međutim, tokom proteklih godina je postalo jasno da mnoge zemlje u kojima živi značajan broj bh. građana ne potpisuju takve bilateralne sporazume.
     "Liberalniji i manje restriktivan pristup bi bio pogodniji za BiH, čija je dijaspora postala raspostranjena usljed rata. Stoga pozivam bh. vlasti da usklade odredbe o pitanju dvojnog državljanstva u ovoj zemlji sa sve prisutnijom međunarodnom praksom, te da građanima ove zemlje olakšaju putovanja diljem svijeta", rekao je Schwarz-Schilling.
     Češća praksa je da se svakom građaninu dozvoli da posjeduje dvojno državljanstvo, ako su ispunjeni uvjeti za to, bez ograničavanja tog prava na slučajeve u kojima je zaključen bilateralni sporazum s drugom zemljom.
     Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU-a je također naglasio da su takav "nerestriktivan" pristup dvojnom državljanstvu usvojile mnoge zemlje, posebno Italija, SAD i Kanada, kao način održavanja bliskih i korisnih kontakata sa stanovništvom koje je raseljeno širom svijeta.

(Fena)