A+ A A-

OBJEDINITELJSKI SABOR ISLAMSKE ZAJEDNICE U SRBIJI 27. MARTA

srbija     Mešihat Islamske zajednice Sandžaka saopćio je da će u utorak, 27. marta, u Novom Pazaru biti održan Objediniteljski sabor Islamske zajednice u Srbiji. Inicijativa za objedinjavanje Islamske zajednice potekla je jesenas od Mešihata Islamske zajednice Sandžaka. 

     U radu odbora za objedinjavanje učestvovali su predstavnici islamskih zajednica Sandžaka, Preševske doline, Vojvodine i centralne Srbije, izuzev Beograda i Malog Zvornika. 
     Sabor Islamske zajednice Srbije u Beogradu je 29. januara donio odluku o osnivanju Rijaseta Islamske zajednice Srbije. Njeno je sjedište u Beogradu, a za v.d. reisu-l-uleme tada je izabran beogradski muftija Hamdija Jusufspahić. 
     Ovu odluku Mešihat Islamske zajednice Sandžaka ocijenio je kao nelegitimnu. 
     Kako je Tanjugu nedavno izjavio sandžački muftija Muamer Zukorlić, saglasnost o strukturi glavnih organa Islamske zajednice u Srbiji je postignuta, a imenovani su svi članovi budućeg Sabora. 
     Sabor će biti najviše zakonodavno i predstavničko tijelo Islamske zajednice u Srbiji, ali ono neće funkcionirati čitav mandat, nego će raditi u prijelaznom periodu, odnosno godinu-dvije. 
     Nakon toga će biti raspisani opći izbori u Islamskoj zajednici u Srbiji. 

(Fena)