Promo banner

A+ A A-

UPRAVLJANJE IRAKOM "ČISTA KATASTROFA"

bagdad     Četvrta godišnjica početka rata u Iraku i u utorak je vodeća tema u britanskoj štampi, dok se čak ni najzagriženije pristalice rata u Iraku više ne mogu pretvarati pred činjenicom da je upravljanje tom zemljom nakon svrgavanja Saddama Husseina preraslo u čistu katastrofu, ocjenjuje u utorak Daily Telegraph.

     George W. Bush i Tony Blair, svakako najodgovorniji za haos u Iraku, uviđaju kako je njihova moralna dužnost da posao dovedu do kraja. Predsjednik Bush je bio u pravu kada je u govoru povodom godišnjice istaknuo da bi povlačenje koalicijskih trupa predstavljalo katastrofu za sigurnost zapadnih zemalja. I Iračanima je to jasno, ocjenjuje Daily Telegraph.
     Jedan od rijetkih ohrabrujućih podataka iz ispitivanja javnog mnijenja o prilikama u Iraku jeste da većina Iračana ne želi građanski rat, bez obzira na užasne zločine sukobljenih frakcija, smatra ovaj list.
     U dnevniku The Independent možemo pročitati da su protekle četiri godine bile strašne za stanovnike Iraka ali i da nisu samo oni stradali. Teško je bilo britanskim vojnicima, ratnicima u sukobu za koji znaju da ga gotovo niko u zemlji ne podržava.
     Stradao je sam politički proces u Britaniji, a javnost je izgubila povjerenje i u obavještajne službe i u političku elitu koja je, kako je rekao Hans Blix, izbrisala upitnike s obavještajnih izvještaja i umjesto njih upisala uzvičnike.
     Loše je prošao i odnos Britanije i SAD-a - usprkos svim nastojanjima Tonyja Blaira - svega trećina Britanaca danas Ameriku vidi kao silu dobra. Koalicija iz dana u dan gubi podršku u Iraku, Afganistanu, ali i ostatku svijeta. Oni koji su mislili da su dobili rat nesumnjivo gube mir, ocjenjuje Independent.
     I Financial Times podsjeća u utorak na jednu zaboravljenu žrtvu rata u Iraku - Afganistan.
    Otkada su u noći između 19. i 20. marta 2003. godine bombe počele padati na Bagdad, Irak je odvukao pažnju svjetske javnosti, što je propust koji su talibani iskoristili da se pregrupiraju i obnove svoje snage, upozorava Financial Times.
     NATO je zbog toga pokrenuo do sada najveću kopnenu ofanzivu u nastojanju da ponovno stekne inicijativu, ali je strategija i Alijanse i šire svjetske zajednice i dalje nedorečena i improvizacija.
     Teroristički napadi na Sjedinjene Države 11. septembra 2001. trebalo bi da služe kao vječno podsjećanje da bi ako Afganistan ponovno postane propala država, čitav svijet mogao osjećati posljedice, naglašava Financial Times.

(Fena)